Lak trik da prestanete sa prejedanjem

Da li vam se nekad desilo da stignete do kraja filma i shvatite da je ekstra velika kesa kokica koju ste mislili samo da grickate misteriozno nestala... kroz vaša usta?  Jedemo iz navike svo vrijeme - kokice u kinu, čips u gostima, praznični slatkiši - i taj nesvjesni refleks može da učini da stavimo više u usta nego što smo mislili. Novo istraživanje ima rješenje na dohvat ruke.

Lak trik da prestanete sa prejedanjem

U prvom dijelu studije 158 učesnika je jelo svježe ili bajate kokice dok su ocjenjivali kratke video snimke u dva različita okruženja, kinu i kancelariji za sastanke. Istraživači su željeli da otkriju da li kino (gdje biste inače jeli kokice) vodi ka više automatizovanim navikama u jelu, nego kancelarija za sastanke (gdje su kokice novost).

Ispostavilo se da je tako. Učesnici u kinu, nevezano za to kolko su bili gladni ili koliko vole kokice, jeli su značajno više, čak i kad su kokice bile sedam dana stare.

Zatim su testirani da li jedenje nedominantnom rukom (vaša lijeva ako ste dešnjak i obrnuto) može spriječiti nesvjesno prejedanje. Navike formiraju poznate staze u mozgu, tako da bilo koja akcija koja zahtijeva više razmišljanja može prekinuti naviku.

Istraživači su otkrili da jednostavna zamjena ruku vraća one koji se prejedaju pod kontrolu, navodeći ih da jedu značajno manje - kao da nisu ni stvorili naviku uopšte. To je čak pomoglo ljudima da se fokusiraju više na glad i ukus, pa su manje jeli kokice stare sedam dana.  Sljedeći put kad odete u kino ili se suočite sa prazničnim slatkišem, samo jedite drugom rukom i držaćete sve pod kontrolom.

 

Izvor: saznaj.ba

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Džigerica ce biti mekša i ukusnija...

RECEPT
DANA

Teletina u sosu s kajmakom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.