Neke zablude o (ne)pravilnoj ishrani

Neke zablude o (ne)pravilnoj ishrani

Postoje mnoga pravila prilikom držanja dijete. Dok držite dijetu, svi pokušavaju da vam nametnu neka pravila. "Ma pusti dijetu, najvažnije ti je da ne jedeš poslije 6h uveče." ili "Samo izbaci hljeb i slatkiše i nemaš nikakvih problema." Aha, da. Pa da "samo" to možemo, ne bi uopšte bilo gojaznih ljudi. Uglavnom, da li bi trebalo da se pridržavamo baš svih pravila koja nam nameću ljudi, a i same dijete?  Hajde da razotkrijemo neke od najčešćih mitova o dijetama...

Mit: Ne mješajte ugljene hidrate i proteine
Istina: Ova tvrdnja je jako popularna u poslednjih desetak godina, ali nije baš tačna. Kako je otkriveno, varenje ovih nutritienata se obavlja u različitim delovima alimentarnog kanala, tako da je apsorpcija laka. Ne samo da biste trebali da kombinujete namirnice bogate proteinima i ugljenim hidratima, već bi to trebalo da bude pravilo.

Mit: Postoje specijalne dijete uz čiju pomoć gubite salo i centimetre sa određenih dijelova tijela
Istina
: Ovakva dijeta ne postoji. Svaka osoba se deblja drugačije i masne naslage se skupljanju u različitim zonama, ali kada jednom počnete da mršavite, mršavite u svakom dijelu tijela podjednako - a tek kada se sve zone smanje, počeće da nestaje salo i sa "kritičnih" mjesta.

Mit: Što kasnije jedete, to ćete se više ugojiti
Istina: Ne postoji veza između kalorija i vremena. S jedne strane, trebalo bi da izbjegavate da jedete previše kasno u toku dana, pogotovo ne prije spavanja, zbog nesanice koju ćete vjerovatno imati. Ali jesti u osam ili devet sati uveče nema nikakve veze sa oblikom tijela. Svaka osoba mora da unese određenu količinu kalorija i nema veze kada ni u koliko navrata ćete te kalorije uzeti. Ipak, za metabolizam je najbolje da jedete lagana jela, nekoliko puta dnevno.

Mit: Što manje jedete, bićete mršaviji
Istina: Osjećati glad NIJE DOBRO! Ukoliko umanjite unos kalorija, jedino što ćete dobiti je uništen metabolizam. Ukoliko jedete manje nego što bi trebalo, eventualno ćete usporiti metabolizam, početi da osjećate vrtoglavicu i umor. Uskoro će vam takva dijeta dosaditi, ali kada poželite da se vratite u normalu, imaćete želju da jedete više nego ranije. Da bi izbegli ove psihološke i fizičke probleme, saznajte koliko vam je kalorija zaista potrebno

Mit: Želudac se smanjuje kada unosite manje hrane
Istina: Ovo je samo izgovor onih koji su hranu zamijenili za napitke, ali je bez obzira na to ovo vjerovanje veoma ukorijenjeno kod nas. Problem je što je to samo zabluda - želudac je mišić i on se ne smanjuje. Kao i bilo koji drugi mišić u tijelu, on se širi kada jedete i zato stomak izgleda veći kada završite sa obrokom. Ali čim svarite hranu, vratiće se na svoju normalnu veličinu. Mršavi ljudi nemaju manji želudac. Samo su navikli da jedu manje.

Mit: Hrana sa umanjenom količinom masnoća pomaže u mršavljenju
Istina: Dijetalna hrana neće vam pomoći da smršate - može čak imati suprotni efekat. Prvenstveno zato što oznaka manje masnoća (low fat) znači više šećera. A dijetalna hrana obično ima malo više šećera nego što je to uobičajeno. Dijetalna hrana je zamka i is razloga što vam se čini da nije tako strašno ukoliko je jedete u većim količinama nego što je to uobičajeno.

Mit: Kuvano tijesto goji
Istina: Makarone, špagete i slična klopa zvana "pašta" je, zapravo, lagana hrana. Možete je okriviti za višak kilograma samo ukoliko je kombinujete sa teškim masnim sosevima, mesom i topljenim sirom, pa je jedete veoma redovno. Ukoliko to ne praktikujete, pašta je sjajna lagana hrana, posebno prijatna tokom ljeta.

Mit: Fruktoza ne sadrži kalorije.
Istina: Fruktoza sadrži kalorija koliko i šećer. Uglavnom je preporučena dijabetičarima, jer ne podiže nivo šećera u krvi. Ali kalorijski je ista kao i šećer , mada doduše dva puta slađa, pa je polovina dovoljna da zasladi šta već želite. Ovo može biti privlačno, ali nemojte da šećer mijenjate fruktozom. U malim količinama je zdrava, ali u velikim može da napravi haos jer tijelo ne može da je svari.

Mit: Neke vrste voća, poput ananansa i grejfruta, sagorijevaju kalorije.
Istina: Možda, ali u vašoj mašti.

Mit: Ne bi trebalo da pijete sokove dok ste na dijeti
Istina: Sok vas neće udebljati. Stvarno nije neophodno da sve tečnosti koje obično konzumiramo zamjenimo sa vodom dok smo na dijeti , niti moramo toliko da se žrtvujemo. Pogotovo, ukoliko znamo da sokovi sadrže mnoge vitamine koji su važni za dobru ishranu.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Skratite vrijeme peglanja na pola

RECEPT
DANA

Quesadillas

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.