UN dijeta

UN dijeta

“UN dijeta” provodi se devedeset dana, veliku popularnost stekla je ne samo kod nas nego i u cijelom svijetu, prvenstveno zbog rezultata koje daje.

U 90 dana moguće je smršati 18 do 20 kilograma, a osim smanjenja težine, očekuju se i promjene u metabolizmu, što sprječava kasnije vraćanje izgubljenih kilograma i održavanje zdrave težine. Ukoliko je cilj dijete gubitak manjeg broja kilograma onda se ona može prekinuti i prije isteka 90 dana, ali tada ne dolazi do promjena u metabolizmu.

Dijeta se sastoji od četiri različita tipa prehrambenih dana (proteinskog, skrobnog, ugljeno-hidratnog i voćnog dana) koji se mijenjaju jedan za drugim, s tim da je doručak svih devedeset dana isti.

PROTEINSKI DAN:

Doručak: Voće se ne smije miješati, jede se uvijek isto voće po dvije voćke, 2 jabuke ili 2 kruške ili 2 narandže ili ekvivalentna količina šumskog sitnog voća, na primjer manja kašika malina.

Ručak: kuvano ili pečeno meso (3 šnicle ili manja odreska), 1 kriška hljeba, salata (luk, zelena paprika, svježi kupus, sve vrste zelenih salata, matovilac, radić i sl.) i goveđa supa bez tjestenine (do 2 dl). Meso se može zamjeniti jajima ili sirom.

Večera: Isto kao i ručak, samo bez supe i bez hljeba. Važno je da ne mješate namirnice, pa ako ste meso kod ručka zamjenili jajima ili sirom isto to trebate napraviti i za večeru.
Mlijeko i mliječni proizvodi smiju se jesti samo ovaj dan.

SKROBNI DAN:

Doručak: Voće se ne smije miješati, jede se uvijek isto voće po dve voćke,  2 jabuke ili 2 kruške ili 2 narandže ili ekvivalentna količina šumskog sitnog voća, na primjer manja kašika malina.

Ručak: Jedan duboki tanjir pasulja, graška, pirinča, sočiva ili krompira. Obrok se sprema s uobičajenim začinima - so, vegeta, biber, kečap, kuvani paradajz, origano..., salata i kriška hljeba.

Večera - Isto kao ručak, ali prepolovite količinu (pola tanjira) i izbacite hljeb.

UGLJENOHIDRATNI DAN:

Doručak: Isti kao i prethodnih dana.

Ručak: Kuvana tjestenina uz dodatak začina, pizza s povrćem ili bilo koje slano pecivo (količinski poput pizze). Mogu se jesti i palačinke, ali bez jaja i mlijeka, te sve vrste žitarica.

Večera: Dva manja komada torte ili 3-4 kolača ili tri kugle sladoleda i jedno rebro čokolade za kuvanje.

VOĆNI DAN:

Doručak: Isti kao i prethodnih dana.

Ručak: Voće ili povrće bez začina. Dopušteno je i suvo voće, sjemenke, svježi sokovi ili kompoti bez šećera.

Večera: Voće ili povrće

Napomene:
- Jednom mjesečno (tri puta u 90 dana) treba provesti potpuni post i piti samo vodu. Post se provodi iza voćnog dana, a prije proteinskog.
- Kafa i čaj su dozvoljeni, ali bez šećera.
- Tokom voćnog dana dozvoljeni su međuobroci, ali ne u razmaku manjem od 2 sata.
- Dnevno se potrudite popiti 2 l vode.
- Dani se ne smiju preskakati. Svaka namirnica ima određene nutrijente koji su neophodni.
- Crna čokolada je neophodna, jer sprječava alergije koje se znaju pojaviti kod držanja dijeta.
- Alkohol je zabranjen.
- Birajte što manje kalorične namirnice.
- Preporučuju se biljna ulja, najbolje djevičansko maslinovo ulje.
- Obroci se ne smiju preskakati, a međuobroci su dozvoljeni samo u voćnom danu.

Nakon 90 dana trebate prekinuti dijetu i praktikovati normalnu uravnoteženu prehranu, s tim da se obavezno doručkuje voće. Dijeta se smije ponoviti tek nakon 3 mjeseca pauze.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kako iskoristiti ostatake riže

RECEPT
DANA

Francuski krompir

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.