Ugljikohidrati koji su gori od bijelog hljeba

Odlučili ste iz ishrane da izbacite bijeli hljeb, ali da li ste sigurni da ste time svoj organizam lišili svih ugljikohidrata kojima su u preradi oduzeta hranljiva svojstva? Naime, osim bijelog hljeba postoje i neke druge namirnice koje sadrže vrlo malo ili nimalo nutricionističke vrijednosti. Provjerite ima li u vašoj kuhinji 'uljeza' čija porcija sadrži i više od preporučene dnevne količine ugljenih hidrata važnih za snabdijevanje tijela energijom.

Ugljikohidrati koji su gori od bijelog hljeba

1. Kafa sa puno šećera, šlagom i čokoladom
U kafi s raznim slatkim dodacima može se skupiti i do 400 kalorija, i tako ovaj napitak može činiti cijeli jedan obrok ili vrlo izdašan dezert! Takodje, može da sadrži količinu ugljikohidrata poput velike porcije tjestenine: 60 do 80 grama.

2. Voćni šejkovi
Ako dan ne možete početi bez šejka ili frapea držite se količine od najviše dva decilitra koja sadrži oko dvadeset grama ugljikohidrata.

U pet decilitara istog napitka može se skupiti i do 75 grama ugljikohidrata i 65 grama šećera.

3. Krekeri sa sirom
Ne sadrže astronomsku količinu ugljikohidrata, ali vrlo su loši jer nemaju nijednu drugu hranljivu materiju. Puni su aditiva, hemikalija i vještačkih boja, a mogu da sadrže i kukuruzni sirup krcat fruktozom. Nemojte da vas zavara organska verzija - možda ima manje vještačkih sastojaka, ali prerađeno brašno i punomasni sir ni ovdje nećete izbjeći.

4. Mafini
Omiljena jutarnja poslastica može da sadrži čak 64 grama ugljikohidrata i više od trideset grama šećera. Ako je napravljen od prerađenog brašna, šećera i maslaca ne razlikuje se od komada torte. Zato se držite manjih mafina, mase otprilike pedeset grama i ako je moguće kupujte one od cijelog zrna.

5. Voćni jogurt
Običan jogurt odličan je izbor za užinu prije vježbanja i kasno uveče, ali onaj sa komadima voća druga je priča. Jedna porcija običnog jogurta sadrži između 12 i 15 grama ugljikohidrata, a onaj sa voćem može da sadrži i do trideset, od čega je polovina prerađenih ugljikohidrata koji brzo izgaraju. Puno zdravija varijanta je da uz običan jogurt grickate svježe voće.

Prva.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kolači, pašta i kremovi imaće ljepšu boju ako...

RECEPT
DANA

Ljetnja hladna čorba

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.