Savjeti kako da sačuvate liniju tokom zime

Tradicionalno loša navika velikog broja ljude je “priprema za ljeto” u smislu pojačane fizičke aktivnosti pred sam dolazak ljetnjih mjeseci. Negativan dio ove navike se odnosi na činjenicu da se sa dolaskom jeseni veliki broj ljudi ulijeni, te da fizička aktivnost prestaje, kao i briga o zdravom načinu ishrane.

Savjeti kako da sačuvate liniju tokom zime

Zima je ujedno i period praznika, slavskih i svih drugih proslava koje podrazumijevaju pojačan unos kalorija, što se negativno odražava na naš organizam. S obzirom na to da tmurni dani najavljuju nadolazeću zimu, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta za održavanje zdravog načina života i tokom zimskih mjeseci.

#1 Topli napici

Iskoristite hladno vrijeme da se ugrijete napicima koje ljeti obično izbjegavate. Ako se pitate kako smršati, mudro birajte šta ćete popiti jer se čak i napici odražavaju na izgled vašeg tijela.

 

Preporučuje se da voćne čajeve zamijenite zelenim čajem, koji je bolji i najviše efekta ima ukoliko je kupljen u prodavnicama zdrave hrane i biljnim radnjama. Ovaj čaj pročišćava organizam i poznat je kao odličan saveznik u borbi protiv kalorija i kao sredstvo koje liječi visok krvni pritisak, a svakako će vas ugrijati i ispuniti i tu značajnu funkciju.

#2 Pripazite na začine i dodatke jelima

Bogata praznična jela mogu biti zdrava ukoliko vodite računa o količini koju pojedete, i začinima koje koristite. Obroke je najbolje podijeliti u nekoliko manjih, sa pauzom između svakog od tri do četiri sata, a jednako ukusni će biti i ako povedete računa o začinima koje koristite.

 

Karanfil, muskatni oraščić, kurkuma, đumbir i cimet su odličan izbor zdravih začina koji će vaša jela učiniti izuzetno ukusnim. Poznati su kao začini koji imaju zagrijavajuća svojstva, pa osim što će dobro začiniti vaše jelo, stimulisaće varenje, dati vam energiju i obuzdati apetit.

#3 Ne zaboravite proteine

Meso je najčešći izvor proteina, ali postoje i mnoge druge alternative koje možete praktikovati zimi ukoliko to do sada niste činili. Pasulj, grašak i leblebija su tipična zimska jela koja će obezbijediti dovoljnu količinu proteina, a takođe spadaju u red onih koje možete obogatiti prethodno navedenim začinima.

#4 Orašasti plodovi

Orašasti plodovi bi trebalo da se nađu u vašoj svakodnevnoj upotrebi. Odlična su opcija za užinu između obroka, a svakako su pametniji izbor od kolača i drugih poslatica. Orašasti plodovi čak predstavljaju i bolji izbor od voća, s obzirom na to da ne sadrže tu količinu šećera koju jabuka ili banana imaju u sebi.

 

Pronađite prodavnicu zdrave hrane u svojoj blizini, gdje po vrlo povoljnim cijenama možete nabaviti ove namirnice, i pretvorite hranljive bademe, lješnike i druge plodove u svoju zdravu naviku. Još su ljepši kada se kombinuju sa medom, pa ćete tako dobiti i odličnu poslasticu.

#5 Voće i povrće je nezaobilazno

Svježe voće i povrće bi trebalo da se nađe na vašem redovnom meniju, kako zbog vitamina koje sadrže, tako i zbog toga što sprječavaju gojenje. Šejkovi su odličan izvor vitamina kako zimi, tako i ljeti, a kombinacije koje možete praviti pomoću običnog blendera su bezbrojne.

 

Ipak, kako bi vaš organizam optimalno reagovao na voće koje unosite u njega, izbjegavajte da teže voćke poput narandži ili banana jedete kasno uveče. Najbolje je da ovu vrstu namirnica konzumirate ujutru ili oko podne. Neka akcenat bude na sezonskom voću, a pokušajte da ga ne držite u frižideru, budući da na sobnoj temperaturi može da izdrži i nekoliko dana.

#6 Fizička aktivnost

Kako bi vaša priprema za sljedeće ljeto bila lakša i opuštenija, počnite već od zime. Uvedite sebi šetnje ili treninge koji će vaše tijelo i duh održati u kondiciji tokom zimskih mjeseci. Kvalitetan trening ne podrazumijeva samo teretane, tegove i naporne treninge. Kalorije možete izgubiti i brzim hodanjem, svakodnevnim pješačenjem, ili na traci za trčanje koju imate u svom domu. Načini su raznovrsni, samo je potrebno da se pokrenete na vrijeme, i praznike ispratite u najboljoj mogućoj formi.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da se naočare ne zamagle...

RECEPT
DANA

Slana štrudla

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.