Kako dobiti na kilaži!?

Kako dobiti na kilaži!?

Najveći broj žena se bori sa viškom kilograma i stalno su u potrazi za novom dijetom za mršavljenje. Ali, ima i mnogo drugih žena koje se, opet, bore da povećaju svoju tjelesnu težinu.

Ako ste vi u ovoj drugoj grupi, sigurno vam je više muka od toga da vas ljudi ignorišu i gledaju sa nepovjerenjem kada kažete da očajno želite da se udebljate, ali vam to baš ne ide za rukom.

Premala težina može prouzrokovati isto toliko zdravstvenih problema kao i prekomjerna. Zato, uzmite stvar u svoje ruke i počnite malo po malo da formirate svoje tijelo.

Postoje dva načina da povećate tjelesnu težinu – ili preko masnih naslaga ili preko mišićne mase (ustvari, tri načina ako uzmete u obzir da tjelesna masa može privremeno da se poveća i zadržavanjem vode u organizmu).

Naravno da je stvaranje mišićne mase najbolji način da poboljšate vaš izgled. Ako vježbate umjereno, ne trebate se plašiti da ćete početi ličiti na bodibildera. Žensko tijelo ne stvara mnogo testosterona, da bi odmah postalo mišićavo.

Kako da vježbate?

Ako krenete na fitnes da biste povećali težinu, ne treba da radite iste vježbe kao žene koje žele da smršaju.

Vama nije potrebna traka za trčanje ili bicikl. Ustvari, ne trebate uopšte da praktikujete kardio vježbe (aerobik ili trčanje), zato što su one uglavnom namjenjene za smanjenje tjelesne težine.

Da se povećate težinu, držite se vježbi sa tegovima. Vježbanje sa malim težinama i ponavljanja su najbolji za toniranje mišića.  Da biste povećali vašu mišićnu masu, treba postepeno da povećavate i težinu tegova s kojima vježbate.

Ne radite mnogo ponavljanja. Ograničite se na 4 do 8 ponavljanja u jednoj seriji, a serije ponavljajte najviše 8 do 10 puta.

Šta da jedete?

Konzumiranje brze i masne hrane da biste se ugojili nikako nije zdrav način. Da sačuvate svoje zdravlje i debljate se kontrolisano, treba zdravo da se hranite.

Vaš jelovnik treba da sadrži: Вашето мени треба да вклучува:

  • Zdrave masti kao što su omega-3 masne kiseline, kojih ima mnogo u tunjevini, lososu, lanu i orasima;
  • Dobri proteini kojih ima u govedjem mesu, ribi, mesu domaće peradi, orašastim plodovima, sjemenkama i mahunarkama; 
  • Zdravi ugljikohidrati, čiji su najbolji izvori voće, povrće i žitarice;

Jedan vaš primjeren doručak može da uključuje musli sa lješnicima i orasima, mlijeko, banana i sok, a ručak – jedna konzerva tunjevine, 2 paradjza, zelena salata, jedna šaka maslina, dvije kašičice maslinovog ulja i avokado. 

Unosite 500-700 kalorija više nego što su vaše dnevne potrebe. Tako ćete kilograme da “slažete” kontrolisano. Najzdravije je da dobijate 0,5 do 1 kilogram nedjeljno, ali ne i više.

Ako niste navikli (a vjerovatno niste) da jedete obilno, najbolje je da počnete da jedete 5-6 puta dnevno.

Ako pušite, smanjite koliko god možete (najbolje je, bnaravno, da potpuno prestanete), zato što cigarete ubijaju apetit. Isto važi i za kafu.

Napomena!
Povećanje tjelesne težine može biti dugotrajan proces, pa zato treba da budete strpljivi i nastavite da konzumirate zdravu hranu, sve dok ne postignete svoj cilj.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Džigerica ce biti mekša i ukusnija...

RECEPT
DANA

Teletina u sosu s kajmakom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.