Zubni implanti: Šta sve možete očekivati u postopetativnom periodu?

Zubni implant i bezmetalna krunica mogu biti funkcionalno i estetski idealno rješenje nadoknade izgubljenog zuba. Sam proces ugradnje ne traje predugo i radi se pod anestezijom tako da je šansa za bolom maksimalno umanjena.

Zubni implanti: Šta sve možete očekivati u postopetativnom periodu?

Vaš zubar će vam već na prvom pregledu reći neke opšte smjernice o samoj proceduri ugradnje, kao i o postoperativnoj njezi vilice. Bilo bi dobro da tražite da vam zapiše neka opšta pravila i savjete kojih bi trebalo da se pridržavate kako bi zarastanje bilo što bezbolnije, što brže i bez komplikacija. Ovo kažemo jer znamo da su pacijenti nakon stomatološke intervencije dosta iscrpljeni i pod blagim stresom obzirom na sve date uslove pod kojima su bili. Često nisu u stanju da zapamte baš sve što im stomatolog kaže. Zato je dobro da neko od prijatelja ili rodbine pođe sa vama kako bi vas bezbjedno odvezao kući, svratio umjesto vas u apoteku i slično.

U ovom tekstu ćemo vam dati listu mogućih nus pojava i savjete za primjenu nakon stomatološke intervencije ugradnje implanta. Više o samoj ugradnji implanta možete pročitati ovdje.

1. Neposredna postoperativna njega

U neposrednom postoperativnom periodu treba voditi računa o minimalnom kontaktu sa implantom. Osim normalne higijene, najbolje je nedodirivati implantat u prve 2 sedmice nakon postavljanja. Trebalo bi ograničiti hranu na mekše stvari i žvakati u području daljem od implantata, bar tokom faze integracije od 10 do 12 nedelja.

2. Krvarenje

Minimalno krvarenje se očekuje nakon ugradnje implantata. Krvarenje nakon završene ugradnje zubnog implanta se može nastaviti u periodu od nekoliko sati. Najbolji način za zaustavljanje krvarenja je da preklopite dva parčeta vlažne gaze na mjesto za ekstrakciju i pažljivo zagrizete 30-60 minuta. Odmarajte se u tišini na blago povišenom uzglavlju. Ako se krvarenje nastavi, upotrebite gazu dodatnih 30 minuta. Ružičasta ili krvava pljuvačka u tragovima se može vidjeti 2-3 dana posle operacije i ne ukazuje na problem. Standardna procedura zahtijeva ponovno viđanje sa stomatologom nakon dvije nedjelje od ugradnje implanta. Tom prilikom će vam stomatolog najvjerovatnije ukloniti konce. Nemojte ih sami povlačiti ili sjeći.

3. Otok

Oticanje je normalna reakcija tijela na operaciju i liječenje. Oticanje će se javiti do 24 sata nakon operacije i dosegnuće svoj vrhunac u prva 2-3 dana. Nakon ovog perioda, otok bi trebalo da se smanji, ali može trajati i do 7 do 10 dana. Oticanje se može smanjiti korišćenjem hladnih obloga. Nanesite hladne oblohe iz zamrzivača na spoljašnji dio lica 20 minuta i zatim 20 minuta mirujte bez obloga. Smjenjujte proces hlađenja i odmaranja u prvih 24 sata dokle god ste budni.

4. Bol

Nažalost, većinu oralnih operacija prati određeni stepen neugodnosti i bola. Ako nemate alergiju na nesteroidne antiinflamatorne ljekove (Ibuprofen, Motrin, Advil), preporučujemo da ovo uzmete prije lokalnog anestetika. Za jači bol može biti neophodan i jači lijek protiv bolova. Jači ljekovi protiv bolova uspavljuju, te nemojte voziti dok ih konzumirate. Koristite samo one ljekove koje vam je stomatolog dao i pridržavajte se preporučene doze.

5. Ishrana

Nakon prestanka djelovanja anestezije počnite da pijete i da jedete. Trebalo bi izbjegavati vruće napitke ili hranu u prvom periodu nakon operacije. Možete jesti blag puding, kašu, žele ili sladoled. Kada implant lijepo zaraste, možete nastaviti i sa čvrstom hranom.

6. Oralna higijena

Najbolji način da spriječite infekciju i osigurate liječenje jeste adekvatno čišćenje usne duplje. Očistite usta temeljno nakon svakog obroka. Koristite meku četkicu za zube i blagu pastu za zube. Pranje zuba sprovodite, kako je rečeno, nakon svakog obroka, ujutru i pred spavanje. Ukoliko nastane krvarenje nakon pranja zuba, to bi mogao biti znak da u ovom procesu treba biti nježniji, te ponovite upotrebu gaze, kao što je gore opisano, kako biste zaustavli krvarenje. Nemojte ispirati usta tokom prvog dana nakon operacije.

Pored gore nevedenih savjeta, popričajte i sa svojim stomatologom na temu postoperativne njege kako bi uključio i neke individualne faktore i savjete u cjelokupnu priču o njezi usne duplje nakon ugradnje zubnog implanta.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Jelenska koža

RECEPT
DANA

Zapečena junetina sa makaronama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.