Promjena ishrane sa promjenom vremena

Istraživanja pokazuju da se najveći broj kilograma doda između septembra i februara. Evo kako da utičete na to.

Promjena ishrane sa promjenom vremena

Ne zaboravite da jesen zahtijeva malu adaptaciju u ishrani, jer nam samo umjerenost može pomoći da održimo željeni izgled.

Apetit se aktivira

Istraživanja pokazuju da većina nas ima slabiji apetit na visokim temperaturama. Tako da sa hladnijim danima, postajemo gladniji, što je jedan od faktora koji može uzrokovati unos prekomjerneog broja kalorija, i dodatak neželjenih kilograma.

Mijenja se temperatura hrane koja nam prija

Dok na visokim temperaturama uglavnom biramo hladne obroke, čim temperatura padne opredjelićemo se za tople zalogaje. Najčešći hladni obrok koji biramo su salate ili voće, a topli obroci su po pravilu mnogo kaloričniji - bogate, kremaste čorbe, salate sa tjesteninom, variva sa mesom.

Mijenja se raspoloženje

Tmurniji i hladniji dani mogu uticati na raspoloženje i uzrokovati neku vrstu sezonske melanholije, ili depresije. Depresija (čak i sezonska) utiče na to šta i koliko jedemo. Pogađate da sezonska depresija utiče da jedemo više. Zato je jesen pravo vrijeme da uključite namirnice koje stimulišu sintezu hormona sreće-serotonina.

Kako hranom nadoknaditi nedostatak serotonina?

1) Lanenim sjemenom / lanenim uljem - jer pored triptofana sadrži i omega 3 masne kisjeline

2) Heljdom - zbog visokog sadržaja triptofana i vitamina B grupe

3) Ribom i plodovima mora- zbog sadržaja esencijalnih masnih kisjelina EPA i DHA

4) Surutkom - ishrana bogata proteinima alfa-laktoalbuminima poboljšava kognitivne performanse u stresnim situacijama preko povećanog priliva triptofana i serotonina 

5) Bananama - bogate su triptifonam i ugljenim hidratima 

6) Jajima - pored toga što sadrže esencijalne masne kisjeline sadrže i holesterol, koji je u malim količinama veoma značajan jer se od njega sintetišu polni hormoni

7) Višnjama - veoma značajne za kvalitetan san, koji omogućava adekvatnu sintezu serotonina sjutradan!

8) Kvalitetno meso od provjerenih proizvođača

9) Tamnom čokoladom (70 % kakao) jer je kakao bogat antioksidantima i polifenolima

Jesen donosi prehlade i slabiji imunitet. Zato je važno da nastavite da unosite voće i povrće. Svježe namirnice koje dolaze na pijace u jesen većina ljudi ne bi baš stavila na listu omiljenih. Međutim jesen svakako karakterišu izuzetno zdrave namirnice koje ovog mjeseca treba obavezno da se nađu na vašem jelovniku. Među najzdravijim jesenjim namirnicama su - bundeva, grožđe, kruške, jabuke, prokelj i karfiol.

 

zenskimagazin.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Pileće bijelo meso biće sočno i meko...

RECEPT
DANA

Brze šnicle od krompira

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.