Kako da budete fit bez odlaska u teretanu?

Ako vam se ne mili da idete u teretanu, napravite teretanu kod kuće. Nabavite omiljene sprave za vježbanje i bacite se na trening. Fitnes instruktori savjetuju da najprije kupite traku za trčanje i da počnete sa treninzima na ovoj spravi koja je veoma praktična, a i povoljna.

Kako da budete fit bez odlaska u teretanu?

A kada uđete u rutinu vježbanja poželjećete da što više trenirate. Na to će vas dodatno motivisati i dobijeni rezultati, ali prvo je neophodno uspostaviti rutinu. Kada su sobni bicikli u pitanju, najprije pokušajte da napravite dnevnu, a onda i nedjeljnu rutinu, kako biste što prije stigli do željene figure. Savjetuje se da istim danima nedjeljno vježbate i u isto vrijeme. Ovakvom navikom svi oni koji žele da budu fit imaće dodatni motiv za vježbanje, pa sa svojom teretanom u kući mogu da vježbaju kada god zažele.

Sada više nećete imati izgovore kako je hladno ili kako je kiša, pa vas mrzi da idete do teretane, kako nemate vremena za vježbanje i slično. Kada imate sopstvenu spravu za vježbanje, nema mesta izgovorima.

Koja je najpogodnija brzina vežbanja?

Za svakoga je različita idealna brzina, a dok neki prirodno hodaju sporo, ima onih koji vole brzo hodanje. Opšte pravilo za hodanje na traci je sljedeće: težite brzini koja ubrzava puls i izaziva znojenje, ali nemojte da pretjerujete sa brzinom, već osigurajte takav tempo da prilikom govora ne gubite dah. Za većinu idealna brzina jeste 5 do 6 km na čas.

Ako ste početnici u trčanju na traci, onda započnite trening relativno malom brzinom, pa je onda postepeno povećavajte. Najprije krenite sa 3 do 4 km na čas, a polako, svakog minuta, ubrzavajte dok ne postignete željenu brzinu.

Ako ste već jednu brzinu koristili na jednoj spravi, to ne znači da će na drugoj biti ista brzina, jer svaka sprava je za sebe i različito su kalibrisane. Zbog toga su neke trake preciznije za određivanje stvarne brzine hodanja.

Postepeno pajačavajte treninge

Tokom prvih nekoliko treninga ne pretjerujte sa korišćenjem trake. Dok ne steknete rutinu vježbanja, umereno trenirajte, a onda postepeno pojačavajte trening.

Mnogi početnici krenu sa dvočasovnim treningom i nakon toga više nikada ne stanu na trenažer. Da se to vama ne bi desilo prvo upražnjavajte kraće treninge. Zatim povećavajte dužinu treninga u narednim nedeljama, pa i mjesecima.

Ima ljudi koji u početku se preforsiraju i više nikada ne nastave trening, a to je početna greška koju treba izbjeći. U početku trenirajte 10 do 15 minuta dnevno, a onda produžavajte treninge za oko 10% na nedjeljnom nivou. Tako prve nedjelje vježbajte 10 minuta dnevno, a onda produžite sljedeće nedjelje treninh na 11 minuta, pa onda nedjelju dana kasnije na 12,1 minut i tako redom. Jedino tako ćete imati dovoljno elana i volje da nastavite sa redovnim treninzima. Srećno!

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

PILEĆE PEČENJE BIĆE SOČNO

RECEPT
DANA

Pohovani kačkavalj

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.