Kako prepoznati dijetu koja nije za vas

Ako je određena dijeta u potpunosti suprotna vašim navikama i nije u skladu s vašim načinom života, teško da ćete moći da je se pridržavate. Takođe je potrebno izbjegavati dijete koje utiču na raspoloženje.

Kako prepoznati dijetu koja nije za vas

Opšte je poznata činjenica da je ljudima koji su smršali i uspjeli da zadrže željenu težinu, zajedničko to što su u potpunosti promijenili svoj način života. To znači da su nastavili da paze na to koliko i šta jedu, te su shvatili što je ključni razlog njihovog prejedanja. Većina popularnih dijeta ne vodi ka spomenutim, ključnim promjenama u načinu života jer je dugoročno nemoguće hraniti se pre restriktivno, osobito nakon što se postigne željena težina te nestane prvobitne motivacije. Poznato je i to kako restriktivne dijete i nagle promjene nisu dobre za zdravlje, te se preporučuje postepeno smanjivanje unosa kalorija; za početak nekih 300-500 manje na dan. Prilikom izbora dijete potrebno je razmotriti sve moguće zamke u koje biste eventualno mogli upasti i koje bi vas mogle zakočiti u postizanju krajnjeg cilja. Ako je dijeta suprotna vašim navikama, onda ona jednostavno nije za vas. Ako nemate vremena za kuvanje i pripremanje hrane, bićete frustrirani, zato dijeta u kojoj trebate pripremati komplikovane obroke definitivno nije za vas.

"Ako dijeta nije u skladu s vašim načinom života, teško da ćete je se pridržavati" - riječi su poznate američke nutricionistkinje Joy Bauer. Ako vam je potrebno ukloniti malo više kilograma, dijeta bi vam trebala sniziti i nivo holesterola, šećera u krvi, te krvni pritisak. Ako se nakon dva, tri mjeseca ništa ne promjeni onda trebate znati kako niste odabrali pravi put.

Spor gubitak kilograma ujedno rezultira i brzim odustajanjem, dok su brzi rezultati snažna motivacija. Ako, nakon nedjelju dana, vaša vaga i dalje ne pokazuje gubitak kilograma, najvjerovatnije ćete se razočarati i odustati. No, ako vidite kako ste izgubili par kilograma, ili se barem riješili nagomilane vode, osjećaćete se puno bolje. Istraživanje jednog instituta na Floridi pokazalo je kako su žene koje su brzo smršale - izgubile više kila i puno uspješnije održavale željenu težinu.

Dijete koje zabranjuju pojedine namirnice dugoročno su neodržive pa čak i opasne, pogotovo one koje izbacuju čitave grupe namirnica. Ako ne unosite potrebnu količinu ugljenih hidrata, možete osjetiti manjak energije, koncentracije, te izazvati ozbiljna oštećenja jetre, bubrega... Ako je vaš gubitak kilograma vezan isključivo uz činjenicu da uopšte ne konzumirate ugljene hidrate, radije jedite manje obroke, jer ćete se ponovno početi debljati čim zagrizete neko pecivo, a i prijeti vam opasnost od ozbiljnog narušavanja zdravlja. Ako ste previše razdražljivi, to je jedan od prvih znakova da treba da prekinete sa dijetom jer vašem organizmu hronično nedostaju ugljeni hidrati. Tu je i činjenica da, ako dijeta pretjerano utječe na vaše raspoloženje (i to negativno), prije ćete utopiti tugu u hrani nakon stresnog dana na poslu.

Svakako, prije odabira bilo koje dijete najvažnije je posavjetovati se sa ljekarom kako biste bili sigurni da željena dijeta neće ozbiljno naštetiti vašem zdravlju, jer ono je ipak najvažnije od svega!

www.moja-dijeta.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Džigerica ce biti mekša i ukusnija...

RECEPT
DANA

Teletina u sosu s kajmakom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.