Kako da izbjegnete nuspojave upotrebe antibiotika

Uzimanjem antibiotika može doći do narušavanja ravnoteže u crijevnoj flori, a taj problem možete riješiti pravilnom ishranom.

Kako da izbjegnete nuspojave upotrebe antibiotika

Antibiotici uništavaju bakterije, ali se često na njihovm udaru nađu i one "dobre" bakterije, čime se poremeti ravnoteža u crijevnoj flori. Kombinacija primjene antibiotika, uzimanja prerađene, slatke hrane i stresa, može još više ugroziti zdravu ravnotežu u našim crijevima.

U crijevima u prosjeku živi oko 400 vrsta bakterija. Kada se poremeti ravnoteža u crijevnoj flori, razmnože se štetni organizmi poput gljivica, parazita, Ešerihije koli i sličnih štetnih bakterija. Tada može doći do kandidijaze, alergija, sindroma hroničnog umora, pojave ekcema... Zbog toga je veoma važno da se održi optimalan broj korisnih bakterija u crijevima.

Evo kako da obnovite ravnotežu crijevne flore nakon terapije antibioticima.

Najprije je potrebno da zdravom ishranom održite broj korisnih bakterija. To ćete postići tako što će vam ishrana biti bogata prebioticima, nesvarljivim vlaknima koji podržavaju razvoj zdravih bakterija. Preporučuje se da jedete dosta sirovog povrća i voća.

Izbjegavajte prerađene šećere koji pogoduju razvoju gljivica i štetnih bakterija. Ne preporučuju se ni zaslađeni voćni sokovi ni previše slatko voće.

Zdravom sistemu za varenje su neophodni i probiotici, odnosno korisne bakterije. Naime, one regulišu pH ravnotežu u crijevnoj flori ibore se protiv patoloških bakterija. Zbog toga se preporučuje da jedete kefir, jogurt, ukiseljeno povrće, kombuhu...

 

stvarukusa.rs

 

 

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Čarolija bijelog krejona

RECEPT
DANA

Pica pogača

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.