Kako vitamini pomažu kod obilnih mentruacija?

Kako vitamini pomažu kod obilnih mentruacija?

Pokazalo se, u nedavnim istaraživanjima, da  bi jedan od glavnih uzroka koji stoji iza ženskih problema obilnih menstruacija mogao biti nedostatak vitamina A u ishrani. Iako je nivo ovog vitamina promjenljiv u tijelu tokom ciklusa od jednog mjeseca, utvrđeno je da postoji veza između nivoa ovog  vitamina i nivoa ženskih hormona, dok potpuni nedostatak vitamina A tokom dugog vremenskog perioda može bukvalno dovesti do veoma obilnog  krvarenje tokom TIH dana u mjesecu.

Jedna posebna studija je u stvari pokazala da one  žene koje pate od obilne menstruacije ustvari imaju dvostruko manju količinu vitamina A u tijelu od onih koje imaju normalnu menstruaciju, što svakako govori da postoji veza između ove dvije stvari!

U istom eksperimentu, ženama koje obično imaju obilnu menstruaciju je u toku menstrualnog ciklusa dat obrok koji ima veliki nivo vitamina i nastavljeno je sa tom praksom  tokom 35 dana, polovina žena koje su učestvovale u istraživanju je pokazalo definitivno poboljšanje u vezi sa mentruacijom – koja je postala “normalna”, kod 14 žena je bilo neko poboljšanje, a kad su se spojili rezultati svih istraživanja, skoro 95% svih žena koje su učestvovale u ovoj aktivnosti su imale neku vrstu poboljšanja stanja; što je povezano sa bitnim vitaminom koje je njihovom tijelu nedostajo.

U nekim slučajevima, nedostatak vitamina A nije problem koji dovodi do obilnih menstruacija; to može biti i nešto drugo,  kao što je to da drugi minerali i vitamini ne koriste vitamin A “na pravi način” u svome tijelu. Jedan odličan primjer za ovo je Cink – Kada se oslobađa vitamin A iz “skladišta”, kao što je jetra, potreban mu je specijalni enzim da bi se oslobodio. Cink je veoma bitan da bi se oslobađanje dogodilo, a ako on nedostaje u tijelu, vitamin A prosto ne može uraditi svoj posao. Da zaključimo, nedostatak drugih minerala i vitamina uzrokuje na koji način će se vitamin A koristiti u našem tijelu, te stoga može doći do propratnih pojava kao što je i obilna menstruacija.

KONTRACEPTIVNE PILULE

Većina žena, kada posjete ljekara u vezi sa svojom obilnom mentruacijom, dobiju recept za korišćenje kontraceptivnih pilula, da bi se smanjio odliv tokom perioda. Mnogima od njih ovo daje dobre rezultate. Možda se pitate kakve to veze ima sa mineralima i vitaminima u vašem tijelu. Omotač pilule pomaže da se podigne nivo vitamina A u tijelu. Da li sada vidite vezu? Mudro, zar ne?

Nažalost, ovo takođe znači da kada žene prestanu da uzimaju pilule, njihov nivo vitamina A opada, što dovodi do trošenja zaliha u jetri. Dolazi do ponovnih velikih odliva u ciklusu , kada žena prestane uzimati contraceptivne pilule.

UZIMANJE VITAMINA

Dakle, pored uzimanja tableta, šta još može pomoći kod obilne menstruacije? Pa, vitamin C je jedan od stvari za koji se pokazalo da pomaže. Kada uzimate hranu koja je bogata gvožđem, absorbcija samog gvožđa iz izvora koji nije životinjskog porijekla se povećava, što dovodi do boljih mentsrualnih stanja.

Bioflavonoid može takođe pomoći – on se nalazi neposredno ispod površine vaše kože, i kada se kombinuje sa vitaminom C i hranom bogatom gvožđem, imate recept za uspješno postizanje lakših mentruacija.

Naravno, najrazumnija opcija koju možete imati kada želite da prebrodite obilne i bolne menstruacije je da svakodnevno uzimate multivitamine, naročito ukoliko dugo patite od ovog stanja. Preporučuje se uzimanje više od 20mg  gvožđa naročito poslije obilne menstruacije. Primijetićete da u mnogim multivitaminima ima  oko 10mg, što ostavlja prostor da vi unesete  ostatak kroz hranu bogatu gvožđem kao što je, na primjer spanać.

 

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Komšiju, pa kuću...

RECEPT
DANA

Piletina sa slatkom pavlakom i karijem

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.