Neka pravila uvođenja nemliječne dohrane

Uvođenje nemliječne dohrane prije četvrtog mjeseca starosti bebe je NEPOTREBNO, a nakom šestog mjeseca NEOPHODNO. 

Neka pravila uvođenja nemliječne dohrane

Evo nekih pravila u vezi uvođenja čvrste hrane.

  1. Svaka NOVA NAMIRNICA se uvodi pojedinačno na 3-4 dana, u početku malo, a potom se količina postepeno povećava do punog obroka. Nove namirnice se daju uvijek u kasno prijepodne, podne ili rano poslijepodne kako bi se do večernjih sati ispratila djetetova reakcija na ovu namirnicu.
  2. Ukoliko se kod djeteta neposredno nakon jela, ili nešto kasnije ALERGIJA NA HRANU, treba obustaviti davanje dotične namirnice i naknadno kontaktirati ljekarsku službu.
  3. HRANA se na početku daje specijalnim kašičicama za bebe, sa vrhom prekrivenim mekanim materijalom i sa dugačkom drškom. Nakon uvođenja čvrste hrane može se i mora započeti sa davanjem prokuvane VODE i to kašičicom, kasnije iz čaše.
  4. Bebu NE HRANITI dok priča, plače, leži, hoda trči ili se igra. HRANITI bebu isključivo u sjedećem položaju i to tako da uvijek može da vidi lice osobe koja je hrani, a poželjno je da dijete jede za stolom sa ostalim članovima porodice.
  5. U prvoj godini djetetovog života u njegovoj ishrani NE TREBA KORISTITI šećer i vještačke zaslađivače, med i proizvode od meda, čokoladu i slatkiše, bjelance, kikiriki (stapiće sa kikirikijem, smoki…), orahe, lješnike, bademe, plodove mora, sjemenke, kokice, čips, mineralnu vodu i gazirane napitke.

Više o ovome možete pronaći u knjizi Kuvarski dnevnik bebe Marte, priručniku o uvođenju čvrste hrane odojčadima u kome su dati saveti i recepti za prvih 100 dana uvođenja čvrste hrane odojčadima.

 

 

 

 

 

 

 

Knjiga Kuvarski dnevnik bebe Marte se za područje Crne Gore, po cijeni od 6 eura može nabaviti u NVO Dječiji Edukativni Centar Pčelica, info na 068506161, 067553229 i 067533139.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kad zagori pasulj...

RECEPT
DANA

Indijaneri

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.