Bugari "pljuju" bebe, Danci ih drže napolju

Kada se rodi beba u svim krajevima planete budi se isto osjećanje - neopisiva sreća. Za razliku od emocija, običaji nakon rođenja bebe, njega i ishrana znatno se razlikuju među zemljama širom sveta.
Bugari "pljuju" bebe, Danci ih drže napolju

Odnos roditelja i bebine okoline prema novorodjenčetu razlikuje se od zemlje do zemlje. Neki tradicionalni običaji vezuju se za zdravstvene razloge, dok su drugi uslovljeni prirodnim uslovima, klimom, religijom, starinskim navikama...

Upoznajte običaje "kolega" roditelja iz zemalja širom svijeta i možda ćete u svom roditeljskom stažu moći da primijenite neke od interesantnih i korisnih običaja.

Kad bebu gajite u Danskoj...
Rijetko ćete unositi dijete u zatvorene prostorije, a u vrtiću će spavati isključivo na posebno napravljenoj terasi. Dječija kolica vidjaćete samo u šetnji, u kupovini ili uredno parkirana ispred kafića i restorana, gdje bebe mirno spavaju dok roditelji uživaju u slobodnom vremenu. Zašto je ova praksa uobičajena za Dansku? Danski zdravstveni radnici vjeruju da bebe koje spavaju na otvorenom imaju bolje zdravlje i jači apetit, pa svim roditeljima savjetuju da djecu što više iznose napolje.

U Švedskoj okrenite bebu na stomak
Kada su suočeni sa nemirnom i razdražljivom bebom koja neće da spava, švedski roditelji imaju posebnu taktiku. Najčešće stave bebu okrenutu na stomak u krevetac i lagano je lupkaju u predjelu donjih ledja i pelene, stvarajući ritmičke vibracije. Vjeruje se da se beba tako osjeća kao u maminom stomaku čime joj se pruža osjećaj sigurnosti i priliku da lakše zaspi.

Ako se porodite u Jordanu, zaboravite sladoled
Nakon što se porodi, jordanska žena dugo ne jede sladoled. Žene u Jordanu obično izbjegavaju hladna pića i ledene poslastice kada rode bebu, jer, prema tradicionalnom vjerovanju, hladnoća koja dopire do kostiju novopečene majke može prouzrokovati razne bolesti, uključujući reumatizam i artritis.

U Mongoliji ćete dugo dojiti
Majčino mlijeko se kod Mongolaca smatra najboljom hranom za bebe i većina djece se doji minimum prve dvije godine, a mnoge mame ovu praksu nastavlju i duže. Dojenje je u Mongoliji dozvoljeno na svim javnim mestima, a vjeruje se da su najbolji mongolski rvači bili dojeni sve do pete godine života.

Nakon porodjaja u Dominikanskoj Republici, nećete moći van kuće
Dominikanske mame i bebe nakon porodjaja provode vrijeme isključivo u svom domu. Dominikanske bebe se u prvim mjesecima čuvaju u potpuno zatvorenom prostoru kako bi bile zaštićene od sunca, vjetra i raznih virusa. Ako je bebu neophodno izvesti u prvim mjesecima, uvijek se pokriva u potpunosti tako da je i dalje zaštićena od različitih spoljnih uticaja.

U Bugarskoj će vam pljunuti bebu
Ako vam se dogodi da se nadjete u Bugarskoj zajedno sa bebom, nemojte da se iznenadite ako prolaznici, gledajući ka vama, pljunu u pravcu deteta, uz obavezne riječi: "Koka te pokakila". Bugari veruju da možete da ureknete dijete ako ga previše hvalite, pa je zato dobro pretvarati se da je dijete ružno i "častiti" ga pogrdnim riječima.

Izvor: mondo.rs

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bijeli luk sprječava truljenje voća

RECEPT
DANA

Krmenadle na ciganski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.