Njeno veličanstvo - tetka

Kod mnogih pojam tetka povezuje se sa najljepšim iskustvima i najtoplijim emocijama. Nju svi osjećamo kao drugu majku. Naravno, za majku nema zamjene, ali jedina osoba koja može da konkuriše za to mjesto  je tetka. Ona je nekako najprirodnija zamjena u slučaju da majka iz bilo kojeg razloga nije u mogućnosti da bude pored svog djeteta. Tetka je neko ko zna da voli, mazi i razumije, da opravda nestašluk i sačuva tajnu, zna da se igra i da posavjetuje.

Njeno veličanstvo - tetka

Često su djeca bliskija i opuštnija sa tetkom nego sa svojim roditeljima. Zašto?

Zato što roditelji moraju da budu strogi, a ako su strogi tu nema mjesta za prijateljski odnos sa djecom. Oni moraju da vaspitavaju djecu, a vaspitavanje podrazumijeva i kazne. Kod tetke toga nema. Vaspitanje nije njen posao i kod nje vlada apsolutna demokratija.  Kao i kod bake i djeda, gdje je sve dozvoljeno, s tim što je tetka, za razliku od bake i djeda, sličnih godina kao roditelji  i zato su bliskije sa mladima, kažu istraživanja.

Tetkama djeca mogu povjeriti ono što ne smiju roditeljima, jer kod njih nema straha od grdnje, svadje i “maltretiranja”.  Tetke su super pogodne za djevojčice koje su u pubertetu i koje traže odgovore na mnoga pitanja i žele probati mnogo stvari u životu. Tada je tetka nezamjenljiv sagovornik, obzirom da zna mnogo više od djevojčicinih drugarica, a opet, neće  kažnjavati  za svaku grešku, kao što bi to uradila majka.

I kada imaju problema u porodici, sa roditeljima ili neku veću krizu u kući, djeca se povjeravaju tetkama.  Tetke ih najbolje poznaju. One su isto kao roditelji, jer se raduju i malim i velikim uspjesima svojih andjela i uvijek navijaju za njih. Tetka se oduševljava  kada sazna da je “zlato tetkino” naučilo da vozi bicikl, dobilo peticu iz matematike ili napisalo najbolji sastav....

Ljubav prema djeci od brata ili sestre ne umanjuje se kada tetka dobije svoju djecu. Jednostavno, za svakog ima mjesta u svom srcu, jer ne kaže se uzalud da se ljubav dijeljenjem  uvećava.  U ovom slučaju baš to pravilo i važi, kažu stručnjaci.

Eksperti dodaju i to da žene koje nemaju svoju djecu kroz djecu  brata ili sestre na neki način ostvaruju ulogu majke i manje pate zbog toga što nemaju svoju djecu.

-  Biti tetka je najljepši osjećaj na svijetu.
-  “Tetkina zlata” su andjeli koji donose samo radost i sreću.
- Nećaci imaju posebno mjesto u tetkinom srcu.
-  Biti tetka znači biti majka nekome ko ti nije dijete, te biti drugarica i inspiracija i uzor u nečijim očima.

Ovaj tekst završavamo sa divnim Duškom Radovićem i njegovim riječima: ''Mame, rađajte djeci sestre, jer sestre postaju tetke, a tetke su najljepši, nezamjenljivi dar svakom djetinjstvu.''

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bubuljice i aspirin

RECEPT
DANA

Džem od jagoda

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.