Zanimljivo: Evo zašto se ne pravi sladoled od grožđa!

Da li ste ikada probali sadoled od grožđa? Da li ste ga ikada vidjeli?

Zanimljivo: Evo zašto se ne pravi sladoled od grožđa!

Postoje brojne teorije o tome zbog čega ovakav sladoled ne postoji. Jedna je da se grožđe ne može zalediti, druga da predstavlja rizik za pse ukoliko ga slučajno pojedu...

Međutim, istina je drugačija. Grožđe sadrži veliku količinu vode, zbog čega ukoliko ga zaledite rizikujete komade leda u sladoledu. Ujedno, ako ga spremate kod kuće, grožđe možda možete svesti na gustinu pirea, ali za velike komercijalne svrhe to je skoro nemoguće, upravo zbog količine vode, piše Thrilist.

A ni ljudi nisu navikli na taj ukus, zato bi pokušaj proizvodnje ovog sladoleda bio veliki rizik, jer ne postoji ni potražnja.

Internetom kruži urbana legenda kako je prvi sladoled od grožđa pokušao da napravi slavni sladoledžija Robert Grin još 1876. godine, ali nije uspio zbog prisustva antocijanina, molekula u samom plodu koja sprečava smrzavanje. Nakon vijeka neuspjeha isto je pokušao i Ben iz slavnog lanca poslastičarnica Ben and Jerry’s, koji se na ovu nemoguću misiju odlučio kako bi osvojio Beki, sestru svog poslovnog partnera. Ne znajući tačno šta radi, Ben je počeo da dodaje u sladolednu smjesu i kožicu grožđa, što je povećalo nivoe antocijanina i uzrokovalo stvaranje hladnog krema boljeg čak i od klasičnog sladoleda. Svoje je otkriće odmah odnio Beki na degustaciju koja se, naravno, totalno oduševila, a dva-tri liza je dala i svom psu. Međutim, na njen i Benov šok, pas se nakon nekoliko trenutaka srušio i uginuo, a dvojac je tek kasnije saznao kako je grožđe za njih izuzetno toksično.

Ipak je ovo samo legenda.

Istina je ova: grožđe jeste toksično za pse, ali ne toliko da životinja umre istog trena i ne dovoljno da se zbog toga zabrani proizvodnja jednog prehrambenog proizvoda, jer bi se na isti način morala zabraniti i čokolada, avokado ili suvo grožđe.

 

Izvor: b92.net

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Neujednačen puder ...

RECEPT
DANA

Klepe

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.