Žene i ribolov – da ili ne?

Da li poznajete neku damu koja voli da peca?

Iako se možda čini kontradiktornim da se dama upuste u ribolov, ipak sve je više žena koje odlučuju da se bave pecanjem. Mnogo vremena je prošlo od nastanka vjerovanja da je žena u čamcu baksuz. No, i dalje je uvriježeno mišljenje da su žene nezainteresovane, da ne znaju koji su štapovi za pecanje dobri i da ih ovaj sport mnogo ne impresionira.

Žene i ribolov – da ili ne?

Izuzetaka uvijek ima. Dvije dame iz Kragujevca, Srbija, su prije nekoliko godina bile državne prvakinje u pecanju i učestvovale su, i pobjeđivale, na brojnim prvenstvima u zemljama u okruženju.

Kako zajedno idu ribolov i dame? Naime, malobrojne dame u svijetu ribolova tvrde da pecanje opušta i da je bolje i od bilo kog sedativa. Takođe, među malobrojnim dama nalazi se i članica kluba “Šaran” iz Bečeja koja tvrdi da svoj mir u radost pronalazi upravo u ribolovu.

A kako vi gledate na dame ribolovce? Da li vam zajedno idu štapovi za pecanje i žene?

U miru i tišini, u prirodi i ljepoti mjesta na kojem pecaju, podjednako uživaju i žene i muškarci, zato evo prilike da se sve one žene kojima je pecanje interesantno okušaju svoju sreću.

A da biste se snašle tokom prvog pecanja, mi smo vam priprimili mini vodič o tome kako izabrati kako pravilno hraniti ribu da biste došle do dobrog ulova.

Kako pravilno hraniti ribu?

Stajaća voda dubine metar-metar i po trebalo bi da ima mjerač dubine od 10 grama. Kada je mjerač prelak onda se ne može utvrditi tačna dubina korita, a pretežak mjerač može da zakači i prve slojeve mulja.

Preporuka iskusnih ribolovaca jeste da se dobro premjeri odabrano mjesto za pecanje.  Pukotine i rupe i nagib korita značajno utiču na mjesto gdje treba ubaciti hranu. I u stajaćoj vodi gomboci hrane ne miruju, jer kretanje ribe može da uzbrurka vodu i tako pomjera hranu.

Vodena područja sa većim nagibom

Kada se peca na teritoriji koja ima veći nagib, ova pojava biće još izraženija. Kada je nagib veći od 15% onda se posebno mora voditi računa o ubacivanju hrane, jer ako se hrana pravilno ne ubaci cjelodnevni ribolov može da bude uzalud. Ovaj problem se može riješiti ako se hrana ne sabije, već se ostavi u poluzbojenom stanju, a sa takvom težinom stići će do dna i tek će se tada rastopiti.

 Zbog toga hranu treba baciti bliže, jer riba koja dolazi iz dubine uzimaju hranu koja dolazi sa unutrašnje ivice u vodu.

Nakon hranjenja pojaviće se sitniji stanari vode, zbog toga prilikom ribolova treba koristiti finu opremu i dobre mamce, a izuzetno su važni i dobri štapovi za pecanje.. A onda se nakon određenog vremena pojavljuju i krupnije ribe, a savetuje se da se malo prodrma mamac tokom pecanja.

 

Na početku sezone su i ribolovci i riba malo usporeniji, pa kako bi se ribolovac uhodao, onda dobro dođe i manji ulov. A onda vremenom počinje da se vraća forma. I da, posebno treba napomenuti da se pažnja ribe može zadržati povremenim dodavanjem hrane.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ovo ih ubija na mrtvo

RECEPT
DANA

Čorba od karfiola

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.