Predstavljamo vam treći portret jedne od dama iz Holivuda

Predstavljamo vam treći portret jedne od dama iz Holivuda

Anđelina Džoli

Anđelina Džoli (Angelina Jolie), rođena 4. juna u Los Anđelesu američka filmska glumica, bivša manekenka i ambasador dobre volje Visokog komesara za izbjeglice UN. Popularni mediji često je proglašavaju za jednu od najljepših žena i često izvještavaju o njenom životu van filmskog platna. Dobitnik je tri nagrade Zlatni globus, dvije nagrade američkog Udruženja filmskih glumaca i jednog Oskara.

I ako se kao dijete pojavila uz oca Džona Vojta u filmu „Lookin' to Get Out“ 1982. godine, pravi početak njene glumačke karijere je bio deceniju kasnije, u niskobudžetnom filmu „Kiborg 2“ (1993), a svoju prvu glavnu ulogu je imala u filmu „Hakeri“ (1995). Pojavila se u biografskim filmovima „Džordž Volas“ (1997) i "Manekenka" (1998) i dobila je Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu za film „Neprilagođena“ (1999). Međunarodnu slavu je postigla ulogom heroine video-igara Lare Kroft u filmu "Lara Kroft: Pljačkaš grobnica", nakon čega se ustoličila kao jedna od najpoznatijih i najplaćenijih glumica Holivuda. Najveći komercijalni uspjeh postigla je akcionom komedijom „Gospodin i gospođa Smit“ (2005). Pored brojnih uloga u filmovima, oprobala se i u rediteljskom poslu.

Bila je u braku sa glumcima Džonijem Lijem Milerom i Bilijem Bobom Torntonom, a trenutno živi sa glumcem Bredom Pitom u vezi koja privlači pažnju svjetskih medija. Džolijeva i Pit imaju troje usvojene (Madoksa, Paksa i Zaharu) i troje biološko djece (Šajlo i blizance Vivijen i Noks).

Anđelina Džoli promoviše humanitarne ciljeve širom svijeta i poznata je po radu sa izbjeglicama preko UNHCR.

Džoli je prvi put postala svjesna svjetske humanitarne krize dok je snimala film „Pljačkaš grobnica“ u siromašnoj Kambodži punoj mina. Duboko pogođena ovim iskustvom, najzad se obratila UNHCR-u za više informacija o problematičnim mjestima u svijetu. U narednim mjesecima pristala je da posjeti različite izbjegličke kampove širom svijeta, da nauči više o situaciji i uslovima u tim oblastima. Nakon posjete Avganistanskih izbjeglica u Pakistanu, gde je poklonila milion dolara za izbjeglice u odzivu za svjetsku UNHCR hitnu molbu, UNHCR ju je imenovao za Ambasadora dobre volje 27. avgusta 2001. godine.

Tokom prve tri godine kao Ambasador dobre volje, Džolijeva je usredsredila svoje napore na misije na terenu, posjećujući izbjeglice i interno raseljene osobe širom svijeta.

Džoli je dobila široka priznanja za humanitarni rad. Dana 24. oktobra 2003. bila je prvi dobitnik nagrade Građanin svijeta (Citizen of the World Award) od strane United Nations Correspondents Association. Kambodžanski kralj Norodom Sihamoni joj je dodijelio kambodžansko državljanstvo zbog njenog održavanog rada u zemlji, 12. avgusta 2005; obavezala se na 5 miliona dolara da izgradi u sjeverozapadnoj provinciji Batambang i tamo posjeduje vlasništvo.

12. oktobra 2005, Džoli je nagrađena sa Global Humanitarian Award od strane UNA-USA.

Izvor informacija: Vikipedija

 

U organizaciji marketing agencije Incognito, a u saradnji sa umjetnikom Vladanom Boškovićem, PUB-om Montevideo i uz podršku portala Žena Sam Ja, pokrenuta je humanitarna akcija pod nazivom „Jedna sigurna godina za Sigurnu žensku kuću". Tokom akcije, koja će trajati godinu dana, biće otvorene tri izložbe slika na kojima će, pored zvijezda Holivuda, biti predstavljeni portreti žena iz javnog života Crne Gore iz oblasti medija, politike, muzike, filma, sporta... Akcija je zvanično započela 11. januara, otvaranjem izložbe „Zvijezde Holivuda u Montevideu". Više informacija o sedam holivudskih zvijezda koje će do 18. januara «boraviti» u Montevideu moći ćete da pročitate na stranicama portala, gdje ćemo svakog ponedjeljka objavljivati priču o jednoj od njih. Fotografije svih portreta koji su na prodaji biće dostupne u rubrici Životni stil tokom cijelog trajanja akcije. Ukoliko želite kupiti neki od portreta, sve informacije možete dobiti pozivom na broj telefona (020) 665 218 ili na e-mail office@incognito.co.me, a početna cijena portreta je 200 eura. Kompletan prihod od prodaje 33 portreta, koji će biti predstavljeni i na završnoj izložbi početkom sljedeće godine, ići će na račun Sigurne ženske kuće i biće iskorišten za plaćanje režija i opremanje prostora u kome je smješteno sklonište za žrtve porodičnog nasilja. Pozivamo vas da, ukoliko ste u mogućnosti, kupite jedan od portreta i na taj način nam pomognete da prikupimo dovoljno sredstava za jednu sigurnu godinu Sigurne ženske kuće.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Za posvjetljivanje...

RECEPT
DANA

Lovačke šnicle

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.