Unikatni suveniri sa mirisom prošlosti

Unikatni suveniri sa mirisom prošlosti

Predstavljamo vam još jednu svestranu kreativku. Upoznajte Smiljanu Radusinović, damu koja se bavi izradom unikatnih crnogorskih suvenira od prirodnih materijala. Za svoje kreacije kaže da mirišu na prošlost, a inspiraciju crpi iz crnogorske tradicije i svoje vizije o estetici suvenira.

Koliko dugo se bavite izradom suvenira?
Dizajniranjem i izradom suvenira bavim se tri godine.

Kako se rodila ideja za bavljenjem ovim poslom?
Ideju sam dobila davno prije početka bavljenja ovim poslom. Uvijek su me privlačile sitnice koje su unikatne, ručno rađene. Odavno mi ništa nije dovoljno lijepo što se serijski proizvodi i što postoji u neograničenom broju primjeraka, te sam tako počela svoju borbu za neku novu, staru estetiku.

Da li ste samouki?
Samouka sam…Naravno, moram reći da sam koristila  savjete drugih i informacije tražila na raznim mjestima, često i na internetu.

Koje tehnike praktikujete i gdje ste ih naučili?
Trenutno najviše radim oslikavanje drvenih predmeta, ali sam radila i krpene lutke i razne suvenire od slame, magnete od raznih materijala, drveta, gline i sl. Oslikavam drvene lutke, magnete, drveni nakit: narukvice, mindjuse i sl. Sve sam sama učila, tražeći informacije na razne načine, griješeći i ispravljajući se. : )

Da li sami osmišljavate suvenire ili koristite postojeće šablone?
Moram reći, prije svega, da sam ja u ovaj posao ušla najprije dizajnirajući čitavu jednu liniju suvenira pod nazivom “Iz Crne Gore-za ponijeti”. Zatim sam tražila majstore, zanatlije i usmjeravala njihov rad dok dobijem konačan proizvod, kako sam ga sama zamislila. Tako su nastali moji unikatni suveniri, od kojih su tri dobila Oznaku kvaliteta za Crnogorski suvenir, koju dodjeljuje Civilni cenar Tivat – Sajam suvenira. To su : Drveni češalj “Uspomena”, sa motivom crnogorske narodne nošnje, Jastučić “Crna Gora” sa lavandom, ukrašen ručnim vezom i Drvena kolijevka, sa tkanim prekrivačem i vezenom posteljinom. Osim ova tri suvenira, linija sadrži i: obilježivač stranica “Oktoih” ( platno, ručni vez), obilježivač stranica “vunena čarapica”, Baka s klupkom vune (drvo, vuna), ručno vezene maramice, ručno vezene jastučnice i dr.
Sama osmišljavam svoje suvenire, nikad ne koristim šablon. Naravno, nekad mi neko već postojeće idejno rješenje da ideju za nešto slično, što sama uradim.

Koje sirovine i alate koristite pri izradi i odakle ih nabavljate?
Najviše koristim domaće drvo. Slamu sam kupovala u radnjama za poljoprivredne djelatnosti. Koristim akrilne boje, koje kupujem u specijalizovanim radnjama. Slično je i sa svim ostalim materijalima. Nekad se snalazim na razne načine. Volim da kombinujem materijale i tehnike.

Sa kojim materijalima najradije radite?
Najradije radim sa drvetom i platnom. Isključivo sa prirodnim materijalima.

Odakle crpite inspiraciju?
Inspiraciju crpim, gotovo uvijek, iz naše tradicije i svoje vizije o estetici suvenira i drugih sličnih proizvoda.

Šta bi izdvojili kao svoj zaštitni znak?
Drveni češalj “Uspomena”.

Kako bi u dvije riječi opisali svoje kreacije?
Miris prošlosti.

Da li sarađujete sa drugim kreativcima i na koji način?
Vrlo rado sarađujem sa drugim ljudima koji se bavem sličnim poslom. Najčešće se srećemo na raznim sajmovima, pijacama i izložbama rukotvotrina. Razmjenjujemo iskustva, dajemo savjete i informacije o izradi suvenira, prodaji i sl.

Da li ste učestvovali na izložbama/sajmovima suvenira kod nas i u inostranstvu?
Učestvovala sam, za sada, samo u Crnoj Gori.

Možete li nam ukratko opisati proces pravljenja jednog suvenira?
Teško je to ukratko reći… Ali prvo krećete od ideje. Ideja je uvijek više od pola posla.. Morate znati što je suvenir i koje osnovne karakteristike mora imati, da bi bio suvenir. Zatim tražite materijal i krećete u posao. Ponekad koristim poluproizvode, od kojih izrađujem suvenir.

Kako usklađujete porodične, poslovne obaveze i rad na izradi suvenira?
Teško je, ali ako volite to što radite, lakše se borite sa teškoćama.

Opišite nam jedan Vaš radni dan?
Ustajem u 7h, spremam se za posao i odradm sitne kućne poslove. U 8:15h krećem na posao (radim na Cetinju, a živim u Podgorici). Radim vrlo odgovoran posao. Kući se vraćam u 17:45h. Pripremam jelo, odmorim dva sata, a zatim obavljam kućne obaveze. Pješačim pola sata, a onda oko 21h počinjem da radim na suvenirima, do ponoći. Ukoliko ne radim suvenire, onda čitam, pišem, gledam tv, družim se sa prijateljima ili porodicom. Teško da sve moje obaveze mogu ući u ovaj opis. Subotom i nedjeljom ne idem na posao, ali je moj ritam sličan. Malo više odmaram, šetam  i družim se, obavim kućne poslove, posjete, a svo ostalo vrijeme provodim u osmišljavanju, dizajniranju i izradi suvenira i traženju materijala, prodaji i sl. Nekad sam više pisala, sada to povremeno radim. Vjerujem u svoj talenat za pisanje i nadam se da ću jednog dana biti zadovoljna time što pišem i da ću to i objaviti.

Da li imate prodajni prostor i kako potencijalne mušterije mogu doći do Vas?
Nemam svoj prodajni prostor. Za sada, nažalost, samo neke suvenirnice u Crnoj Gori prodaju moje suvenire. Moram reći da nijesam zadovoljna tretmanom koji imaju kvalitetni, autentični suveniri u Crnoj Gori, ručne izrade, i da bi Ministarstvo turizma, Nacionalna turistička organizacija, lokalne turističke organizacije i drugi subjekti morali više promovisati ovakve suvenire. Crnu Goru su preplavili gipsani magneti iz Kine i mišljenja sam da to nijesu suveniri koje jedan stranac treba da odnese u svijet, iz Crne Gore.
U osnivanju sam NVO “NIT”, koje će se baviti starim zanatima i vještinama i njegovanjem nematerijalne kulturne baštine. Mušterije me mogu naći putem telefona 067 484 472, na Facebook stranici Smiljana Radusinovic ili pisati na e-mail: smiljana.radusinovic@gmail.com

Naši registrovani korisnici će u okviru akcije Uhvati me! biti u prilici da osvoje kreacije gospođe Radusinović. Pratite redovno vaš omiljeni portal ili facebook stranicu Žena sam ja i informišite se na vrijeme o svim akcijama koje pripremamo za vas.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ovo ih ubija na mrtvo

RECEPT
DANA

Kroketi sa šunkom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.