Ljubav, uspomena i kreativnost pretočene u ljepotu i eleganciju

Ljubav, uspomena i kreativnost pretočene u ljepotu i eleganciju

Vrijeme je da vam predstavimo još jednu divnu kreativnu mladu damu koja svoju kreativnost, energiju i inspiraciju, ali i ljubav i uspomenu na dragu baku, pretače u predivne unikatne komade nakita. Upoznajte Almu Veliu i njen brend Merjem.

Koliko dugo se bavite izradom nakita i da li ste samouki?
Ručni rad mi je još od malena bio zanimljiv. U ranom detinjstvu, kada su mama i baka heklale i ja sam želela iglu i konac i uz njih učila i nastavila to da negujem tokom svih ovih godina. Zahvaljujući njihovom strpljenju i mojoj radoznalosti, naučila sam brojne vrste ručnog rada. Heklanje ili, kako se još i naziva, „kukičanje“ mi se učinilo najprivlačnijim. Izradom nakita se bavim od skora. U tome mi pomažu sestra i majka.

Kako se rodila ideja za ovakvim tipom kreativnog izražavanja?
Ideja postoji već neko vreme, a u njenu realizaciju se krenulo kada sam videla Deltin oglas za Bazar rukotvorina. Ideje su pokretač, ali kad krenete u njihovu realizaciju niste svesni dokle vaša kreativnost može da ide. Naša radionica nosi naziv Merjem u čast naše bake koja se tako zvala, sa kojom smo otpočeli ovaj projekat, a koja nas je iznenada napustila.     

Da li je za Vas izrada nakita hobi ili posao?
Izrada nakita je moj hobi. Uz hobi unosite svežinu u svakodnevni život, zabavite se, otvarate nove mogućnosti, budete srećniji nego inače, stičete nove prijatelje i ko zna još koliko drugih korisnih stvari. Tempo koji nameće savremeni svet čini da nemamo vremena ni za šta drugo osim za posao i (ne)miran san. Inače, po zanimanju sam ekonomista i radim na poslovima ličnog bankara u jednoj prestižnoj finansijskoj instituciji.

Gdje pronalazite inspiraciju?
Inspiracija je prisutna svuda oko nas, a najviše je nalazim u ljudima.

Koje tehnike praktikujete i gdje ste ih naučili?
U principu, heklanje se svodi na par poteza koji se ponavljaju. Potrebni su igla „heklica” i konac. Kod heklanja postoje šeme ili tzv. mustre kojih se držite prilikom izrade. Kada sam učila da heklam obično su to bile jednostavnije šeme i heklala sam male stolnjake za natkasnu. Još uvek ih imam. Majka me je naučila svim osnovnim i ozbiljnijim izradama, a kasnije su priručnici i internet bili dopuna tome.

Koje materijale koristite i odakle ih nabavljate?
Materijal koji koristimo uglavnom nabavljamo iz Crne Gore i Srbije. Radi se o pamučnom koncu različite debljine od kojeg heklamo. Prilikom heklanja debljim koncem potrebno je koristiti deblju iglu i obratno. Ostalo je stvar inspiracije i maštovitosti. Ukrasni karakter našim komadima nakita daju i dugmad i perlice koji su neizostavan element.

Šta bi izdvojili kao svoj zaštitni znak?
Naš zaštitni znak su definitivno heklane kuglice koje spajamo na različite načine u formi ogrlica i broševa.

Kako biste u dvije riječi opisali svoje kreacije?
Mnogo ljubavi (bilo koje) i mnogo vere (u bilo čemu).

Da li radite nakit po porudžbini i da li ste imali nekih neobičnih zahtjeva mušterija?
Nakon bazara rukotvorina koji se početkom maja održao u Delta city-ju zainteresovane mušterije su se ponovo javile, tako da je bilo porudžbina i najčešće su mušterije insistirale da mi osmislimo komad nakita.

Da li savjetujete svoje kupce u smislu kakav komad nakita bi im najbolje odgovarao?
Ukoliko mušterija namenski traži komad nakita, svakako da na osnovu garderobe uz koju će se nakit nositi i želja mušterija damo predlog. Razumevanje potreba mušterija, posvećenost i maštovitost jako dolaze do izražaja u delu kada trebate dati savet mušteriji.

Kako usklađujete poslovne iporodične obaveze i rad na izradi nakita?
Izradom nakita se osim mene bave sestra i mama i mogu slobodno reći da se radi o porodičnom hobiju. Kad imate hobi bitno je da sa istim ne preterate. Ako se odlučite za neki hobi, trebate uneti dozu hobija koja će učiniti da njegove korisne strane rade za vas. Konkretno, u slučaju pravljenja nakita uložite deo sebe i posebna je emocija kada vidite kako drugi doživljavaju tu vašu kreativnost.

Opišite nam jedan vaš radni dan
Moj dan započinje radnim zadacima u kancelariji. Zahtevi, problemi i posete klijenata čine radnu atmosferu jednog ličnog bankara gotovo svaki dan. Osim toga, volim šetnju i trening na Gorici, a od skora i vožnju biciklom. Kada sam kod kuće, najčešće u večernjim satima je inspiracija najprisutnija pa uz razgovor i šoljicu kafe obično nastanu najlepši komadi nakita.    

Nedavno ste učestvovali na Bazaru rukotvorina. Kakve su Vam impresije?
Bazar rukotvorina koji se nedavno održao u Delti bio je dobar ispit za nakit koji smo pripremile i izložile. Zadovoljne smo reakcijom i interesovanjem posetilaca. Bazar je takođe bio potvrda da su unikati koje radimo prepoznatljivi i drugačiji. Osim toga, upoznavanje sa drugim izlagačima i razmena iskustava su upotpunili atmosferu na bazaru.   

Da li imate prodajni salon i kako potencijalne mušterije mogu doći do Vas?
Prodajni salon još uvek nemamo, a to ne znači da ga možda u budućnosti neće biti. Svakako to zahteva puno ozbiljnije ulaganje i razotkrivanje još par elemenata koji će za to biti presudni. Za sada reakcija mušterija na kreacije koje radimo je bila izvrsna, što daje dodatnu inspiraciju i naravno potvrdu kreativnosti onoga što radimo.

Potencijalne mušterije se mogu javiti putem e-mail adrese radionica.merjem@gmail.com ili raspitati se putem telefona na broj 067 501 224.

Naši registrovani korisnici će u okviru akcije Uhvati me! biti u prilici da osvoje predivne kreacije brenda Merjem. Pratite redovno vaš omiljeni portal ili facebook stranicu Žena sam ja i informišite se na vrijeme o svim akcijama koje pripremamo za vas.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako patite od mučnine u vožnji...

RECEPT
DANA

Ratatu s kobasicama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.