Sokratova 3 sita: Koristite ih kada govorite o drugima

Moramo se čuvati da otrov koji proizvodi naš vlastiti jezik ne ubije nas same…

Sokratova 3 sita: Koristite ih kada govorite o drugima

TEST TRI SITA

U staroj Grčkoj Sokrat je bio poznat po tome što je veoma visoko cijenio znanje. Jednog dana poznati filozof je sreo poznanika koji mu je rekao:

- Znaš li šta sam upravo čuo o tvom prijatelju?

- Samo trenutak - zaustavio ga je Sokrat. - Prije nego što mi bilo šta kažeš, želio bih da napraviš kratak test. Ime mu je "Test tri sita"

- "Test tri sita"?

- Tako je - nastavi Sokrat. - Prije nego što mi budeš govorio o mom prijatelju, možda bi bilo dobro da razmisliš o tome šta mi želiš reći i propustiš svoje riječi kroz posebna sita. Zato se i zove "Test tri sita".

- Prvo sito je sito istine. Jesi li sasvim siguran da je to što želiš da mi ispričaš istina?

- Ne - odgovori čovjek, u stvari, upravo sam čuo i...

- U redu - reče Sokrat. - Dakle, ne znaš zasigurno da li je to istina ili nije. Probajmo s drugim sitom. Sitom dobrote. Želiš li da mi ispričaš nešto dobro o mom prijatelju?

- Ne, upravo suprotno...

- Znači tako - nastavi Sokrat, želiš da mi ispričaš nešto loše o njemu, ali ne znaš da li je to istina. No, još uvijek možeš napraviti test, na raspolaganju ti je još jedno sito. Sito upotrebljivosti. Da li će mi koristiti to što bi želio da mi ispričaš o mom prijtelju?

- U stvari, ne...

- Dakle - zaključio je Sokrat, ukoliko želiš da mi ispričaš nešto za šta ne znaš da li je istinito, nije dobro niti korisno, zašto bi uopšte morao išta da mi ispričaš?

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

PILEĆE PEČENJE BIĆE SOČNO

RECEPT
DANA

Pohovani kačkavalj

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.