Nokti: simbol ljepote i odraz zdravlja

Ukras lijepih ruku su njegovani nokti. Pogrešno je mišljenje da se njega noktiju sastoji samo od lakiranja. Nokti treba prvo da se pravilno manikiraju, a lakiranje dolazi na kraju.
Nokti: simbol ljepote i odraz zdravlja

1. Njega zanoktica

Kad sredjujete zanoktice pazite da ih ne zasiječete previše sa strane. Najbolji način da ih umjesto sječenja, potisnete uz pomoć posebnog sredstva koje omekšava kožu i tako omogućite lakše pomijeranje kožice.

Prvo, naravno, odstranite lak sa specijalnim rastvorom za tu namjenu (aceton je prejak, ako imate problema sa zanokticama), pa nanesite sredstvo za omekšavanje kože ili prosto ruke potopite u rastvor vode i sapuna. Kada koža omekša, potisnite je štapiććem za zanoktice.

2. Oblikujte nokte turpijom

Da biste spriječili pucanje ili ktzanje noktiju, a i da bi ljepše izgledali, redovno turpijajte nokte. Pazite da vam svi nokti budu iste dužine.

3. Poliranje noktiju 

Jednom nedjeljno polirajte nokte kako biste poboljšali cirkulaciju. Svakoj ruci posvetite bar dvije minute poliranja, pazeći da ne pritišćete prejako, kako ne biste oštetili nokte. Za poliranje možete da koristite četku za nokte. Nakon poliranja nanesite malo ulja za nokte, kako bi nokti bili zdraviji i jači.  

4. Hidratacija

Uvijek pri ruci imajte kremu za ruke ( pogotovo u ovom zimskom periodu), pa čim osjetite da su vam ruke suve ili im treba zaštita, namažite ih sa kremom.

5. Bijela olovka za nokte 

Ovo je trik koji će vam odlično koristiti za bolji izgled noktiju. Nanesite olovku pod rubove noktiju i to će istaknuti boju boju noktiju, a i nokti će izgledati čisto i uredno.

6. Hrana za nokte

Ukoliko imate neke od sledećih simptoma, bilo bi poželjno da promijenite način ishrane:

 • nedostatak vitamina A i kalcijuma može da se manifestuje preko suvih i lomljivih noktiju.
 • nokti savijeni prema unutra znak su nedostatka proteina, folne kiseline i vitamina C.
 • vertikalne linije na noktima znak su slabog varenja hrane i nedostatka vitamina B12, kao i željeza.
 • nedostatak vitamina B12 može da dovede i do suvih i lomljivih noktiju.
 • tamnocrvena boja noktiju ukazuje na slab metabolizam usljed konzumiranja teške, slane i masne hrane.
 • žućkasti nokti mogu da budu posljedica nepravilnog rada jetre.
 • plavi nokti mogu da budu posljedica nepravilnog rada pluća i srca.
 • bijele tačkice po noktima ukazuju na nedostatak kalcijuma i cinka.

Da bi vam nokti bili zdravi i lijepi, povećajte unos kalcijuma, proteina i minerala u organizam, kao i unos sumpora, željeza, cinka, esencijalnih masnih kiselina i vitamina D, A i E.

7. Lakiranje noktiju

Kao podlogu nanesite bezbojni lak koji štiti nokte od listanja i pucanja. Lak u boji može da se stavi u dva sloja, čim se povećava trajnost laka, kao i njegova boja i sjaj. Svaki sloj mora da bude sasvim osušen prije nanošenja sledećeg.

8. Čuvanje laka za nokte

Izbjegavajte lak za nokte da držite na toplom mjestu, zato što će promijeniti konzistenciju, te postati grudvičast i teško se nanositi na nokte. Zato, čuvajte lak na hladnom mjestu.  

9. Manje je više

Nemojte skidati i ponovo nanositi lak za nokte više od jednom ili dva puta sedmično. Za skidanje laka poželjno je da koristite sredstvo koje će vam ujedno i hidrirati nokte.

10. Masaža ruku

Masažom ruku poboljšavate cirkulaciju i utičete na zdrav rast noktiju. Ovo je savršen način da opustite mišiće, osjećate se prijatno i ujedno pomognete svojim noktima.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da se naočare ne zamagle...

RECEPT
DANA

Slana štrudla

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.