Oprezno sa geliranjem noktiju

U posljednje vrijeme puno žena primjenjuje tehniku geliranja noktiju upravo iz razloga jer je ova tehnika manikira otporna i dugotrajna. No, činjenica je kako dugotrajna primjena ove tehnike može dovesti do raznih problema s prirodnim noktima.

Oprezno sa geliranjem noktiju

Stručnjaci tvrde kako učestala upotreba gela za nokte, kao i sredstava za nadogradnju tanji i slabi prirodne nokte, činivši ih krhkima, lomljivima, a može čak prouzrokovati i razvoj raznih infekcija nokta.

Inače, vještačka sredstva koja na noktima stoje tokom dužeg perioda vremena nisu dobra ideja s obzirom da ne možete znati što se događa ispod laka ili gela - riječi su poznate dermatološkinje dr. Chris G. Adiguna, s Medicinskg fakulteta u Njujorku. Kao i u većini drugih stvari, umjerenost je ključ, a to važi i kod gel nadogradnje, kaže ona.

Kada je riječ o običnoj manikuri koja uključuje lak, još uvijek nije znanstveno dokazano da li je krhkost noktiju izazivana kemikalijama iz laka, ili natapanjem u aceton, prilikom njegova odstranjivanja, ali je sigurno kako te kemikalija isušuju površinu nokta i kožicu oko njega.

Žene koje često primjenjuju tehniku geliranja trebalo bi da znaju kako je rizično i izlaganje šaka ultraljubičastom svjetlu koje može izazvati rak kože te razne druge estetske promjene na rukama.

Ukoliko ipak želite koristiti tehniku geliranja, bilo bi poželjno da se pridržavate se sljedećih pravila:

 • Njegujte ruke i nokte te povremeno dopustite da se nokti obnove; da potpuno izrastu bez ikakvih tretmana.
 • Kada idete na manikir, ponesite sa sobom kremu sa zaštitnim UV faktorom i namažite ruke, kako biste umanjili štetu od UV zračenja iz lampe.
 • Zamolite kozmetičarku da vam ne gura kutikulu nokta, jer to može dovesti do upale i infekcije te dodatno isušiti nokte.
 • Koristite običan lak za nokte, umjesto gel laka, pogotovo ako ste prethodno imali problema s noktima ili ste alergični na aceton.
 • Rehidrirajte nokte i to nekoliko puta na dan uz pomoć adekvatne kreme, kako bi spriječili njihovo pucanje i tanjenje.
 • Prilikom uklanjanja gela, nemojte ga guliti.
 • Potopite samo nokte, ne i cijele ruke i prste u aceton, dok se lak uklanja. Na ovaj način ćete spriječiti iritaciju kože.
 • Ako primijetite bilo kakve promjene na noktima, obavezno posjetite dermatologa.

 

e-zena.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Čarolija bijelog krejona

RECEPT
DANA

Pica pogača

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.