Evo zašto Indijke imaju divnu kosu

Indijke su poznate po lijepoj, dugoj, zdravoj i sjajnoj kosi. Jedan od prepoznatljivih simbola indijske ženske ljepote je kosa koju žene tradicionalno vežu u pletenicu, a za posebne prilike u kosu uvezuju ukrasne lančiće i vrpce.

Evo zašto Indijke imaju divnu kosu

Prvo što ćete primijetiti kada dođete u Indiju jesu žene u odjeći veselih boja, s dugom kosom uvezanom u pletenicu, a njihovu ljepotu dodatno ističe prelijepi nakit (mnogobrojne narukvice, prestenje, teške naušnice i ogrlice, ukras na sredini čela ili mantika, crvena tačka na sredini čela, nanogvice i prstenje na nožnim prstima). Kosa koja se danas koristi širom svijeta, za nadogradnju, dolazi upravo iz Indije.

U čemu je tajna njihove zdrave, duge i lijepe kose?

Indijke ne koriste (ili vrlo rijetko koriste) fen za sušenje kose. S obzirom na to da je u većem dijelu Indije sunčano vrijeme  tokom čitave godine, a u zimskim mjesecima temperatura ne pada ispod nule, niti pada snijeg, Indijke kosu suše prirodno, na suncu.

Većina tradicionalnih žena u Indiji boji kosu henom ili kanom (prirodna, biljna boja za kosu). Kana ne oštećuje kosu, već naprotiv, njeguje kosu, dajući joj sjaj te jača korijen kose, za razliku od industrijskih boja za kosu.

Pošto je u Indiji prehrana uglavnom vegetarijanska, Indijke prehranom unose veliku količinu vitamina i minerala, koji su neophodni za zdravlje kose. Indijska prehrana je bazirana na velikoj količini raznovrsnog voća i povrća, kao i integralnim žitaricama (u Indiji hleb se pravi od integralnog pšeničnog brašna, bijelo brašno nije popularno).

Indijke za njegu kose ne koriste regeneratore, sredstva za njegu ispucalih vrhova,  medicinske šampone, emulizje, kapsule…  Osnovno sredstvo za njegu kose u Indiji je ulje za kosu. Nakon svakog pranja kose, nanaosi se ulje za kosu, koje njeguje kosu i korijen kose. Najpopularnija ulja za kosu su ulje od amle (zeleno voće slično dženarikama, bogato vitaminom C i antioksidansima), kokosovo i bademovo ulje.

Ova ulja njeguju kosu, dajući joj sjaj, obogaćuju korijen i pružaju prirodnu zaštitu od sunca. Za intenzivnu njegu, ulje za kosu nanosi se ujutro i ostavlja da djeluje tokom dana.

Maslinovo ulje je takođe odlično sredstvo za njegu kose, a dostupno je i u našim krajevima, po povoljnoj cijeni. Bademovo ulje i ulje od kokosa takođe su dostupni u bolje opremljenim radnjama (ukoliko vam treba intenzivnija njega kose). Uz dodatak nekoliko kapi eteričnog ulja od ruže, jasmina ili lavande, vaša kosa ce divno mirisati.

Ukoliko želite dati sjaj kosi, ili kao dio svakodnevne njege kose, nakon pranja kose umasirajte desetak kapi ulja (prortljanog između dlanova). Ukoliko želite intenzivnu njegu kose, umasirajte bogatu količinu ulja na korijen kose i na vlasi i ostavite na kosi preko dana, a zatim isperite.

Danijela Jokić- Vaislay/Kreni zdravo

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ovo ih ubija na mrtvo

RECEPT
DANA

Čorba od karfiola

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.