Kako spriječiti preuranjeno starenje i opuštanje kože

Kada čitamo i razmišljamo o svom zdravlju, svi smo svjesni činjenice da je prevencija osnova održanja našeg tijela zdravim. Redovni pregledi, zdrava ishrana, redovna aktivnost ali i liječenje u slučaju da nešto ipak uspe da nas ugrozi postali su podrazumevani u moderno vrijeme i na ovaj način je i produžen prosječni životni vijek čovjeka. Isti ovi postulati i više su nego primjenjivi kada je u pitanju naša ljepota.

Kako spriječiti preuranjeno starenje i opuštanje kože

Koža je formulisana tako da sadrži sve ono što joj treba da se održava fleksibilnom i hidriranom. Ipak, negativni spoljašnji faktori, u kombinaciji sa nedostatkom prevencije starenja - lošom ishranom i nedovoljnom količinom sna, često utiču na stvaranje disbalansa naše kože i na preuranjeno pojavljivanje znakova starenja. Zbog toga vam u ovom tekstu ukazujemo na to koje je preventivne korake potrebno stalno preduzimati kako bi se spriječilo preuranjeno starenje i opuštanje kože.

Pravilna ishrana

Ishrana je najbliskije povezana kako sa našim zdravljem, tako i sa mladalačkim izgledom. Svaka namirnica u tijelu izaziva različite hormonske procese šaljući svoje sastojke u naš krvotok i do ćelija kože preko njega. Kada u tijelo unosimo industrijske šećere i rafinisana ulja toksini se nagomilavaju pod našom kožom, stvara se celulit, usporava se cirkulacija krvi čime se ćelije kože ne hrane na adekvatan način i brže stare, te koža postaje suva i opuštena.

Naravno, to ne znači da treba da gladujemo i budemo opsjednuti nekom hranom, koliko god da je zdrava, jer neuhranjenost takođe uništava našu kožu. Osim toga, na ovaj način može doći do poremećaja ishrane kao što su anoreksija, bulimaija ili ortoreksija, koji su jako opasni po naše opšte zdravlje

Da bi naša koža bila izbalansirana, i naša ishrana mora da sadrži adekvatan balans bjelančevina, ugljenih hidrata i masti. Ovo se najlakše postiže unošenjem što prirodnije hrane, poput povrća i mesa, a izbjegavanjem prerađevina i industrijski proizvedene hrane.

Zaustavite dehidraciju

Dehidracija je uslovljena unutrašnjim i spoljašnjim faktorima. Nedovoljnim unosom vode i konzumacijom prerađene hrane koja sadrži nizak procenat vode, dovodimo tijelo do unutrašnje dehidracije ili hidratacije koja je nedovoljna da se njom održava mladost ćelija naše kože.

Sa druge strane, zagađenje i UV zračenje, kao i niske temperature zimi, spolja dovode do isušivanja kože. Zbog toga je potrebno i spoljašnji sloj kože hidrirati nečim što će podsticati njenu vlažnost, zaustavljati gubljenje vlažnosti, ali joj ipak dozvoljavati da diše.

Prirodna ulja za lice mogu biti dobro rješenje, ukoliko se odaberu ona koja ne začepljuju pore lica.

Odaberite kvalitetne procedure

Preuranjeno starenje i borba protiv njega, ono je protiv čega se aktivno bavi brzorastuća industrija ljepote pa se svakodnevno razvijaju moderne procedure kojima se možemo podmladiti i usporiti znakove starenja.

Jedan od najboljih izbora za sprečavanje opuštanja kože su efikasni hijaluronski fileri, procedura koja daje sjajne rezultate onda kada se kombinuje sa dermatološkim laserima. Ubrizgavanjem hijaluronskih filera koži se dodaje hijaluron zaslužan za hidrataciju vezivanjem molekula vode, kao i konturisanje lica, te smanjivanje vidljivosti finih linija i bora. Dermatološki laseri, sa druge strane, bore se protiv različitih hiperpigmentacija kože, koji najčešće nastaju višegodišnjim izlaganjem UV zračenju.

Zajednički front ovakva dva neinvazivna tretmana daje nam mogućnost da znatno usporimo proces starenja.

Dajte koži da diše

Osim što na starenje utiče začepljivanje naših pora zagađujućim česticama iz vazduha, za nedovoljan dotok kiseonika do kože često smo odgovorni i mi sami. Koža prezasićena proizvodima za njegu neadekvatne formulacije brže stari, ne samo jer prejaka kozmetička sredstva zatvaraju pore, već često i jer sadrže hemikalije koje stvaraju kontraefekat onome za šta je proizvod namijenjen.

Osim toga, neumjerena šminka, a posebno korišćenje pudera, hajlajtera i konturisanje lica često cijelodnevno guše našu kožu i talože se u našim porama. Rješenje ovoga je korišćenje što prirodnije kozmetike, minimalna šminka i redovno i detaljno čišćenje lica.

Kada je u pitanju starenje, postoje faktori nad kojima imamo i nad kojima nemamo kontrolu. Količina i produkcija supstanci poput hijalurona i kolagena u našoj koži nakon tridesete godine se smanjuje i to utiče na smanjenje elastičnosti i hidriranosti kože. Nad ovim prirodnim procesom još uvijek nemamo dovoljno uticaja.

Sa druge strane, uvijek se možemo postarati za to da našem tijelu priuštimo dovoljno sna koji će podstaći regeneraciju ćelija, a takođe možemo pod kontrolom imati svoju ishranu i način života. Kada sve to uradimo, oslonivši se na razvoj industrije ljepote i moderne zahvate, kožu možemo dodatno hraniti i podsticati njen mladalački izgled - potrebno nam je samo informisanost, upornost i kontinuitet u ovim procesima.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Džigerica ce biti mekša i ukusnija...

RECEPT
DANA

Teletina u sosu s kajmakom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.