Pravilno njegujte nokte

Naučno je potvrđeno da nokti predstavljaju sliku našeg zdravlja i da razne promjene u njihovoj boji, obliku ili pojave nekih nepravilnosti mogu ukazati na pojavu nekog oboljenja.

Zdravi i njegovani nokti su ukras naših ruku i nešto što drugi ljudi prvo primjete na nama. Da bi nokti bili lijepi i uredni, nisu potrebne konstantne posjete manikiru već samo malo vremena.

Pravilno njegujte nokte

Redovno uklanjajte zanoktice
To je najbolje da radite takozvanim potiskivanjem zanoktica ka korijenu nokta. Nikako ih nemojte sjeći makazicama. Prvo ih omekšajte tako što ćete napraviti kupku za nokte od tople vode, u koju ste nakapali nekoliko kapi limunovog soka. Zatim ih potiskujte ka dole. Ukoliko nemate odgovarajuću alatkicu, koja se može dobiti u svakom manikir setu, to je najbolje činiti štapićem za uši i specijalnim preparatima za njihovo uklanjanje. Posle potiskivanja zanoktica, obavezno namazati ruke.

Bez nadogradnje
Izbjegavajte nadogradnju i lijepljenje vještačkih noktiju, jer ljepilo koje se koristi u tom procesu može uništiti nokte nepovratno. Ukoliko ipak želite duže nokte na ovaj način, najbolje je raditi izlivanje akrilom ili gelom, jer ono najmanje oštećuje nokte pošto se radi posebnim gelom koji se nanosi na površinu noktiju, a zatim sve ostalo radi preko njega. Takođe, kad radite korekciju ili skidanje gela, površina nokta ostaje netaknuta.

Skidanje laka
Izbjegavajte korišćenje skidača koji u sebi sadrži aceton, jer isušuje nokte. Umjesto njega, koristite uljani skidač, koji noktima pruža dodatnu njegu. Poslije upotrebe skidača, obavezno oprati ruke i namazati kremom. Ukoliko ste pušač, nokti vam mogu požutiti i istanjiti se. Naravno, najbolji lijek protiv toga je da ostavite duvan, međutim, ukoliko ne želite da primjenite takve strašne mjere, možete koristiti olovku za bijeljenje noktiju prema uputstvu.

Ishrana jača nokte
Nedostatak nekog hranljivog sastojka u organizmu se najčešće prvo primjeti upravo na noktima. Bijele mrljice, povijanje ka dole, neravna površina nokta - sve su to pokazatelji nedostatka vitamina A, C ili E, folne kiseline ili proteina. Postojeću ishranu obogatite gvožđem, kalijumom i cinkom. Grickajte suvo voće, konzumirajte ribu i plodove mora, zeleno povrće, a mogu pomoći i razni dodaci kompleksa vitamina u vidu šumećih tableta.

Turpijanje
Dobro isturpijani nokti imaju manju mogućnost da ispucaju. Pravilo kod turpijanja je da se nokti uvijek turpijaju u jednom smjeru, nikako naprijed - nazad, jer ih tako samo činite podložnijim krzanju. Koristite meke turpije kojima možete ispolirati i cijelu površinu nokta. Poslije poliranja, nokte premažite nekom kremom koja u sebi sadrži vitamin E i cink.

Sječenje noktiju
Nemojte sjeći nokte prečesto, osim ukoliko vam se ne krzaju. Takođe, veoma je bitno i kako ih sječete. Da biste izbjegli urastanje noktiju, sijecite ih ravno, ne zaobljavajte ih previše nego samo onoliko koliko je dovoljno da ivice ne budu previše oštre. Ukoliko imate mekše nokte, koristite posebne makazice koje se kupuju u kompletu manikir seta ili posebno u svim bolje snabdjevenim parfimerijama.

Obavezne rukavice
Lijepi nokti zahtjevaju vrijeme, strpljenje i svakodnevnu pravilnu njegu. Ne moraju biti dugački da bi blistali, ali u tom slučaju moraju biti lijepo posječeni i nalakirani makar providnim lakom. Kada perete sudove, ribate kupatilo ili možda okopavate cvijeće u vrtu, obavezno nosite gumene rukavice koje će spriječiti da prljavština uđe pod nokte i izrodi mnoštvo bakterija. Ovim ćete se lišiti i neželjenog pucanja noktiju koji nikako da dostignu željenu dužinu.

 

Autor teksta: NoktI by Iv@n@

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako vam jelo prigori prilikom kuvanja...

RECEPT
DANA

Ćufte od sočiva i paradajza

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.