Vaša mašina za suđe ne pere baš najbolje? Isprobajte ovo!

Nakon što posuđe operete u mašini za suđe, na tanjirima ostaju ostaci hrane, a na čašama mrlje pa sve na kraju perete ručno? Evo mogućih rješenja vašeg problema...

Vaša mašina za suđe ne pere baš najbolje? Isprobajte ovo!

Mašina za suđe bolje će raditi ako:

Provjerite prskalicu
Ako suđe složite previsoko i blokirate rotirajuću prskalicu, suđe se neće dobro oprati! Provjerite i rupice na prskalicama i uvjerite se da nisu začepljene. Ako je potrebno, očistite ih čačkalicom.

Provjerite odvod
Očistite hranu koja je ostala na dnu mašine, kao i filter.

Ne koristite previše deterdženta
Pogrešno je misliti da posuda za deterdžent uvijek treba da se napuni do vrha. Previše deterdženta može ostaviti mrlje i tragove na čašama.

Provjerite temperaturu vode
Ako vrućoj vodi treba malo više da dođe do sudopera, to znači da ni mašina za suđe na početku neće dobiti dovoljno vruće vode, što otežava pranje. Ako je potrebno, uključite mašinu nakon što ste u sudoperi koristili toplu vodu.

Čistite unutrašnjost mašine za suđe
Masnoće, ostaci deterdženta i kamenac zadržavaju se u unutrašnjosti mašine za suđe. Operite ih alkoholnim sirćetom. Svakih nekoliko mjeseci upalite mašinu kad je prazna. Ne koristite deterdžent. Kad voda počne puniti dno perilice, otvorite je i dodajte šoljicu do dvije alkoholnog sirćeta u vodu i pustite da odradi do kraja.

Ušteda
Da biste smanjili potrošnju energije, a time i račun za struju, mašinu za suđe možete isključiti odmah nakon programa ispiranja i ostaviti posuđe da se osuši na vazduhu. Tako ćete izbjeći program vrućeg sušenja, a time i smanjiti potrošnju električne energije.


Ponekada treba malo da eksperimentišete da biste pronašli pravu kombinaciju za tvrdu ili mekanu vodu, deterdžent i sredstvo za ispiranje – zato, ne odustajte!

smallnotebook.org

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.