Kada je ugaona garnitura pravi izbor?

Prilikom odabira namještaja za naš dom važno je da biramo komade koji će odgovoriti svim našim željama, kako u pogledu praktičnosti, tako i estetike. On treba da bude kompaktna cjelina sa ostatkom enterijera, ali i da doprinese udobnosti boravka u njemu. Ugaone garniture, zahvaljujući svojim svojstvima, mogu odgovoriti potrebama svakog prostora.

Kada je ugaona garnitura pravi izbor?

Biraju se prema mjeri prostora

 

Ugaone garniture mogu biti u obliku latiničnih slova L ili U, pri čemu se ugao, ukoliko nije obostran, nalazi s lijeve ili desne strane (premda se prilikom kupovine može odabrati i univerzalan). Osim po obliku, razlikuju se po veličini, kako po broju mjesta, tako i po tome koliko je visoko uzglavlje i imaju li rukohvate. Tako da postoje ugaone garniture koje su vrlo malih dimenzija, kao i one vrlo glomazne i elegantne, prikladne za salone.

Razlikuje se i mebl, koji je najčešće tkanina, eko koža ili koža, a može biti kako jednobojan, tako i prošaran najrazličitijim motivima. Šarolikost boja i dezena, različite veličine i oblici omogućuju da se može naći adekvatna ugaona garnitura gotovo za svaki prostor. Međutim, tu važi zlatno pravilo: ona mora biti po mjeri prostora. To znači, da treba da bude proporcionalna kvadraturi prostorije, ni premala ni preglomazna, a stilom, bojama i dizajnom usklađena sa ostatkom nameštaja, podovima i zidovima.

Uskladive su sa našim navikama

 

Praktičnost ugaonih garnitura ogleda se upravo u tome da li mogu da odgovore na različite navike i potrebe ljudi. Prije svega, one imaju zahvalan oblik, tako da je svaki prostor maksimalno iskorišćen. Međutim, prilikom odabira modela važno je voditi se time da li će nam ugaona garnitura služiti samo za sjedenje, ili i popodnevno leškarenje, ili će se pak na njoj svakodnevno spavati. U skladu s tim, bira se i garnitura sa mogućnošću razvlačenja i specifičnim mehanizmom.

Uobičajen odabir jesu ugaone garniture koje imaju mogućnost proširivanja i stvaranja prostranog ležaja, koji, i ako nam ne treba svakog dana, dobro dođe kada se najave gosti. Usklađeni sa navikama svakog doma jesu i oblik, nijanse, motivi, ali i, što je i najvažnije, sama veličina, jer broj ukućana nerijetko uslovljava i ovaj aspekt.

Izbor koji je i moderan i praktičan

 

Ugaone garniture uvijek su atraktivan komad namještaja, lako uklopiv u različite stilove enterijera, bilo minimalistički, bilo tradicionalno uređen, prikladne su i za dnevne i za dječje sobe, a mogu se naći u širokom spektru boja, dezena i formi. Vrlo su interesantne kada su jednobojne, na primjer žute, plave ili zelene, a oplemenjene šarenim jastučićima ili prekrivačima. Budući da predstavljaju važan segment uređenja, upravo one mogu imati ključnu ulogu, te odrediti način uređenja ostatka prostorije.

Sa druge strane, izuzetno su praktične, lako održavaju, najprije udobne, komforne, ali takve da ne zauzimaju previše prostora već je on maksimalno iskorišćen. Faktički, pored njih, ukoliko imamo dovoljno prostora i želimo, možemo dodati tabure ili kakvu fotelju, ali to nije neophodno jer su one same po sebi dovoljne. Predstavljaju, izuzetan izbor za prostorije dnevnog obitavanja, iz kojih je uz njih svako kafenisanje sa prijateljima, gledanje filmova ili čitanje knjiga udobnije i ljepše.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lisnato tijesto

RECEPT
DANA

Pastrmka na ohridski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.