Dekorativni malč, za maksimalnu zaštitu svake biljke

Proces malčiranja obuhvata postavljanje zaštitnih slojeva raznovrsnih struktura u okolini korjena i donjeg dijela stabljike biljaka direktno na zemlju. Iako je najčešće u pitanju dekorativni malč, njegova uloga i značaj za pravilan rast i razvoj biljnih vrsta je mnogostruko veći od samog ukrašavanja i ljepšeg izgleda, što se često tumači samim nazivom.

Dekorativni malč, za maksimalnu zaštitu svake biljke

Zaštita biljaka od atmosferskih uticaja i štetnih materija važna je, kako za one koje krase velike bašte i dvorišta, tako i druge koje su „udobno“ smještene u prostor saksije ili žardinjere na terasi. Malč stvara okruženje oko cvijeća, drveća i drugih biljaka koje djeluje poput štita, sprečavajući raznovrsne negativne uticaje i štetočine da prodru do korjena i drugih njihovih djelova, što garantuje svježinu, rast i dugovječnost.

Kvalitet i struktura koja ima zaštitna svojstva

Dekorativni malč može da bude napravljen kao organska ili vještačka tvorevina. Prirodna varijanta stvara se od kore i ostataka drveta koji se usitnjavaju i ujednačavaju, a zatim i boje prirodnim bojama. Takve vrste su najčešće braon, sive, narandžaste i crvene boje. Ukoliko se biraju vještački supstrati malča, tu se može pronaći veliki broj sastojaka kao što su pepeo i ostaci drugih biljaka i procesa.

Uvijek je preporuka nabaviti organski malč jer su svojstva daleko kvalitetnija i djelotvornija od drugih. Veoma je preporučljivo izabrati borovu koru, koja može imati čak 10 boja i nijansi. Pakovanja u kojima se kupuju kreću se između 20 i 50 kg, prema potrebama i prostranstvu dvorišta, bašte i terase. Prednost koju daje malčiranje ogleda se u tome da proces štiti biljke od napada upornih mikroorganizama koji im štete, kao i dejstva snažnog vjetra, snijega, leda i temperaturnih oscilacija, čuvajući potrebnu toplotu.

Primjena malča za adekvatnu njegu biljaka

Bilo da se bira dekorativni malč organskog ili vještačkog porijekla, njegova primjena je veoma raznovrsna. Ljudi vrše proces malčiranja, odnosno oblaganja oko zemlje za cvijeće komadima kore drveta da bi biljke zaštitili od negativnih spoljašnjih uticaja, kako vremena, tako i razmnožavanja štetnih organizama. Malč je odličan izbor za sve saksijske biljke, bez obzira na period listanja, cvjetanja i dimenziju koju vremenom dostižu. Pored toga, veoma se koristi za oblaganje tla oko drveća, ali i žbunastih biljaka i raznovrsnog cvijeća. Uz sve što je navedeno, dekorativni malč je važna osnova i zaštita čuvenim „živim“ ogradama koje zahtijevaju adekvatnu njegu.

Atraktivne, upadljive ili svedene boje mogu dati potpuno vanvremenski izgled svakom otvorenom prostoru. Na taj način se ostvaruju dvostruki rezutlati – dobija se kvalitetno uzgajana biljna kultura uz odličnu estetiku, svježinu i modernu uređenost dvorišta, javnih površina, bašta, terasa i balkona. Dekorativni malč se može dozirati direktno na zemlju oko biljke u saksiji, žardinjeri ili na tlu. Značajno je istaći da je u pitanju struktura koja je potpuno bezbjedna za okruženje, kako ljude tako i životinje, zbog čega se može naći na bilo kojoj zelenoj površini, zemljanim i srodnim podlogama sa akcentom na zaštitu biljaka.

Dekorativni malč proizvodi se kao usitnjenja struktura na prirodnoj bazi od kore drveta, ili uz dodatke vještačkih materija. Uz postojane, provjerene i vodootporne boje, kora drveta dobija atraktivan i upečatljiv izgled, koji odlično štiti i istovremeno ukrašava bilo koju biljku. U dostupnoj ponudi prednost treba dati organskom porijeklu i provjerenim proizvođačima ovog popularnog supstrata, za punu garanciju kvaliteta i trajnosti.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bubuljice i aspirin

RECEPT
DANA

Džem od jagoda

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.