Psihologija boja

Psihologija boja

Boje su moćan alat koji može uticati na nas i psihički i emocionalno. Eksperti će vam objasniti uticaj različitih boja na našu psihu.

Ljubičasta  

Nijanse ljubičaste i lila mogu opustiti i stimulisati u isto vrijeme. Lila boja je opučtajuća i dobar je izbor za spavaću sobu. Ljubičasta je često omiljena kod umjetnika, dizajnera i muzičara, jer stimuliše kreativnost. Mašta je mnogo stvarnija kada ste okruženi ljubičastom bojom.

Ledeno plava

Ledeno plava, u svakoj nijansi, jako je popularna. Plava boja usporava disanje i otkucaje srca, čineci tako da se osjećate smirenije. Zidovi okrečeni u plavo  mogu mali prostor učiniti većim, zato što  naše oči plavu fokusiraju ispred mrežnjače. Plavu boju bije glas da smanjuje apetit. Ako ste na dijeti, stavite plavo svijetlo u frižider, kako bi neumoljivo bacalo zrake na vaše iskušenje.  

Crvena

Crvena je dinamična i energična boja i ona može učiniti da se osjećamo "uspaljeno". Crvena hranu čini još primamljivijom i koristi se kao prednost u restoranima i kuhinjama. Biljke ili slike u ovoj boji mogu prostoriji dati neophodan vizuelni balans.

Zelena  

Probuđena svijest o zaštiti životne sredine, zelenu boju je podigla na visok nivo popularnosti. Tamno zelena je bila tradicionalno omiljena godinama, ali trenutni trend je proširio paletu zelene boje. Zelena je najbolja boja za učionice ili biblioteke. Pomaže da se opustite i koncentrišete na ono što čitate ili učite. Ova boja je takođe povezana sa sigurnošću i stabilnošću. Zelena se smatra bojom doma i srca i zato pomaže da se lakše nosite sa nostalgijom.   

Žuta  

Žuta boja se uvijek posmatra kao vrckava, vesela boja, ali ona može da  izazove anksioznost. Iako su sreća, radost i nada povezane sa žutom, eksperti misle da kada neko provede duži period ili mnogo vremena okružen žutom bojom,  može postati razdražljiv i neprijateljski nastrojen. Istraživanja su pokazala da bebe više plaču u žutoj sobi. Balans žute sa drugim bojama može riješiti ovaj problem..

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Gušće trepavice

RECEPT
DANA

Punjene pileće šnicle

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.