5 skrivenih opasnosti u vašem domu

5 skrivenih opasnosti u vašem domu

Kažu da je kod kuće najljepše. A da bi bilo i najsigurnije, uklonite skrivene opasnosti koje vrebaju na vas.

1. skrivena opasnost u kući: Budj

Budj se razvija na mjestima gdje ima puno vlage i može da uzrokuje vrlo komplikovane zdravstvene probleme. Ako se ne odstrani i nastavi da se širi i razvija, može da izazove alergijske reakcije i značajno utiče na respiratorni sistem. Prepoznaćete je po ustajalom mirisu i tamnoj boji, obično crnoj, braon, žutoj ili zeleno-plavoj. Pogotovo se razvija u kupatilu, podrumskim zidovima, drvenim površinama, vlažnim uglovima, pa i u tepisima. Budj se brzo razmnožava, a sistemi grijanja i hladjenja u kući, znatno mogu da pogoršaju situaciju.  

Šta uraditi:

- Popraviti puknute i polomljene cijevi, ako ih ima, jer se u njim skuplja budj.
- U prostoriju postaviti odvlaživač vazduha, koji apsorbuje višak vlage, kako prostor ne bi bio pogodan za stvaranje budji.
- Dobro prozračujte prostorije.  
- Ako je budj u začetnoj fazi, mogu da pomognu fungicidi (sredstvo za uništavanje gljivica). Ako koristite fungicide, obavezno stavite zaštitnu masku i rukavice.
- U slučaju tvrdokorne budji, koja se ne može odstraniti i uništiti, pozovite stručnjaka kako bi utvrdio uzrok i problem budji uspješno riješio.

2. skrivena opasnost u domu: Grinje

Ova mala stvorenja ne možete vidjeti golim okom, ali su sastavni dio vašeg svakodnevnog života. Pored toga što su jedan od najčešćih uzroka alergije i astme, mogu izazvati i trenutni kašalj, kihanje i kratak dah. Njihova omiljena mjesta su tepisi, zavjese, plišane igračke, kreveti, jastuci i dušeci.

Kako ih se riješiti:

Nema načina da se riješite grinja u potpunosti, ali možete bar malo da ih suzbijate.
- Ne idite u krevet sa mokrom kosom, jer im to daje idealne uslove za prijatan boravak i dodatno razmnožavanje.
- Mijenjajte posteljinu svakih dva, tri dana, a zavjese perite najmanje jednom mjesečno.
- Stvari koje se ne mogu oprati u veš mašini, stavite u frižider na nekoliko sati. Iako zvuči čudno, ovo bi trebalo da ubije sve grinje u, recimo, vašoj omiljenoj plišanoj igrački.
- Redovno usisavati stan, još bolje ako imate čistač na paru.

3. skrivena opasnost u domu: Hemikalije

Renoviranje, obnavljanje, čišćenje kuće vam lako može zadati glavobolju. Bukvalno. Jedinjenja odredjenih hemikalija kojih ima u domaćinstu mogu da izazovu jake glavobolje i promuklost.

Šta uraditi:

- Vodite računa o dobroj ventilaciji prostora.
- Ne koristite sredstva za čišćenje koja imaju jak miris.

Mješavine nekih sredstava za čišćenje u domaćinstvu

Kada koristite više sredstava za čišćenje odjednom, mogu da se formiraju otrovni gasovi. Hlorni gas može da bude vrlo iritantan za pluća i to u kombinaciji amonijaka i hlornog izbjeljivača. Takodje, mješavina izbjeljivača sa proizvodima baziranim na acid-u (kao što su sredstva za čišćenje WC šolja, pećnica, sredstva za pročišćavanje odvoda, pa i samo sirće), može da formira hlorni gas, koji kako smo već rekli izaziva plućne iritacije.
Na većini etiketa  sredstava za čišćenje u domaćinstvu, nema spisak sastojaka, tako da je vrlo teško saznati šta se ustvari nalazi u odredjenom sredstvu za čišćenje. Hlorni izbjeljivač se uglavnom nalazi u sredstvu za uklanjanje plijesni i nekim sredstvima za čišćenje sanitarija. A sa druge strane, sredstva za čišćenje stakla, podova, pa i sanitarija mogu da sadrže amonijak. Potrudite se da izaberete sredstva na čijim etiketama postoji spisak sastojaka, kako biste izbjegli ove nepoželjne mješavine. Još bolje, kupite pristupačna netoksična sredstva za čišćenje koja će stvarno djelovati ili čak napravite sami svoje svoje sredstvo od prirodnih sastojaka.

4. skrivena opasnost u domu: Ugljen monoksid

Po nekim istraživanjima, najzastupljenije trovanje u domaćinstvu je upravo trovanje ugljn monoksidom i to, nažalost, vrlo često sa smrtnim ishodom. Ugljen monoksid je bezbojni gas, bez mirisa i ukusa, pa ga zato ne možemo osjetiti. Nastaje pri sagorijevanju drveta, lož ulja, uglja i plinskih grijača vode. U stanovima i kućama, opasnost od ugljen monoksida nastaje u slučaju neispravilnih instalacija peći, kamina, plinskih peći za zagrijavanje prostorija i vode, neispravnosti ili začepljenja dimnjaka i sistema za ventilaciju. Blagi oblik trovanja ugljen monoksidom je sličan gripu, a lako može da dodje čestih glavobolja, vrtoglavice, zbunjenosti, gubitka svijesti, a u težim oblicima i u najgorem slučaju može doći do trajnog oštećenja mozga i smrti.

Šta uraditi:

- Redovno provjeravajte i uvjerite se da su svi gasni sistemi u kući pravilno instalirani i da pravilno rade.
- Izvor curenja ugljen monoksida morate odmah da odstranite.
- Redovno provjetravajte prostorije, a u slučaju da otkrijete koncentraciju ugljen monoksida u prostoriji, ne zatvarajte prozore ni vrata.
- U slučaju da otkrijete prisustvo ugljen monoksida, ODMAH potražite ljekarsku pomoć.

5. skrivena opasnost u kući: sredstva protiv moljaca

Sredstva protiv moljaca, koja sadrže naftalin, nisu neprijatna samo za moljce, nego i za ljude. Izloženost takvim sredstvima lako može da prouzrokuje anemiju i oštećenje jetre, a bebama da izazove neurološka oštećenja. Osobe koje su bile izložene naftalinu mogu da osjećaju glavobolju, mučninu i slabost, a mogu se pojaviti i povraćanje i dijareja.

Šta uraditi :

- Koristite ona sredstva protiv moljaca koja su napravljena od prirodnih sastojaka.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Čarolija bijelog krejona

RECEPT
DANA

Pica pogača

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.