Kako ukloniti mrlje od laka za nokte sa drveta, tepiha, kose, odjeće...

Svima se, s vremena na vrijeme, dese nezgode sa lakom za nokte. Ali, samo zbog toga što ste sasvim slučajno nalakirali suknju, sto ili krevet, to ne znači da mrlje od laka tamo treba i da ostanu.  Što brže reagujete, biće i bolji rezultati. U većini slučajeva možete koristiti sredstva koja već imate u kući.

Kako ukloniti mrlje od laka za nokte sa drveta, tepiha, kose, odjeće...

Drvene površine

Zlatno pravilo: nemojte koristiti aceton za uklanjanje laka sa drvenih površina, jer on može napraviti više štete nego koristi. Ipak, nemojte paničiti, jer postoji prilično jednostavan način da lak odstranite sa drvenih površina: mrlju pošpricajte lakom za kosu te je nakon dvadesetak sekudni obrišite. Proces ćete možda morati ponoviti nekoliko puta, ali je on daleko najbolji i najsigurniji način da lak uklonite sa drvenih površina.

Odjeća

Vjerovatno jedan od najčešćih problema, kada su u pitanju mrlje od laka. Aceton može reagovati sa određenim bojama i vrstama tkanine pa bi bilo mudro da ga ipak ne koristite. Najbolje je da, kao i kod prethodnog slučaja, koristite lak za kosu. U najgorem slučaju, odjeću odnesite na hemijsko čišćenje.

Kosa

Ukoliko ste bili u žurbi i “ofarbali” kosu lakom, rješenje je prilično jednostavno: ukoliko je mrlja vlažna, tretirajte je acetonom. Ukoliko se osušila, na nju nanesite maslinovo ulje ili regenerator te lagano trljajte dok se komadi laka ne skinu.

Tepih

Prije svega, koje je boje vaš tepih? Ukoliko je u pitanju svjetlija ili bijela boja, najbolje je da koristite aceton. Zagasite boje bi mogle reagovati sa acetonom pa je najbolje da koristite ili medicinski alkohol ili lak za kosu: sredstvo nanesite na mrlju te je nakon pola minute uklonite “tapkanjem” papirnim ubrusima ili sunđerom. Proces ćete možda morati ponavljati nekoliko puta.

minimagazin.info

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ovo ih ubija na mrtvo

RECEPT
DANA

Čorba od karfiola

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.