Saznajte zašto ipak niste savršena mama

Prije nego što dobijemo djecu svi smo uvjereni da ćemo biti savršeni roditelji i znamo u čemu sigurno nećemo popuštati. Vjerujemo da ćemo se držati pravila, uspješno postaviti granice, izbjegavati potkupljivanje djece, a naravno - i odlično se kontrolisati. No jednom kad dobijemo djecu stvari se mijenjaju takvom brzinom da zaboravimo na neke stvari u koje smo se kleli.

Saznajte zašto ipak niste savršena mama

Evo šta smo mislili da nikada nećemo da radimo:

Nikada neću podmićivati svoju djecu. Ona će se ponašati u skladu sa pravilima jer će imati odličan unutrašnji moralni kompas o tome šta je ispravno i jer ću ih ja tako naučiti. 
U stvarnosti: Ponekad ćete izgubiti živce i potrebu da baš sve bude savršeno i dopustićete im da jedu slatkiše u zamjenu za malo mira i tišine. 

Postaviću pravila i držaću ih se, a posebno ih neću puštati u kupatilo. 
U stvarnosti: Većinu vremena s vama u kupatilu bit će bar jedno dijete koje će vas stalno nešto zapitkivati, igrati se s toaletnim papirom i posmatrati svaki vaš potez. 

Moja djeca će uvijek uredna i čista izlaziti iz kuće
U stvarnosti: Djeca će vam izaći u različitim čarapicama, s prljavom jaknicom - prihvatite to da neće uvijek biti besprijekorno čista.

Kontrolisaću svoj govor pred djecom i neću govoriti prostote. 
U stvarnosti: Iznenadićete se time koliko puta će vam izletjeti psovka, a da je nećete ni primijetiti. No zato će je vaš mališan detektovati po ritmu govora, a svaki sočan komentar i gramatički ispravno ponoviti. I naučiti koristiti. 

I kada rodim, istim intenzitetom i predanošću ću se baviti sobom.
  Prava istina je da ćete ponekad biti srećni ako vas djeca puste da se u miru istuširate. A odlasci frizeru i kozmetičaru postaju prave akcije koje treba pomno isplanirati. 

Suprug i ja ćemo da donosimo zajedničke odluke, a ako se nekad i ne budemo slagali i ja budem u pravu što se tiče odgoja, ponašat ću se dostojanstveno. 
U stvarnosti: Nećete moći izdržati da mu kroz zube ne kažete da je trebao da vas posluša, onda mu održati i lekciju o tome zašto je vaš stav ispravan, a njegov nije.

Bilo bi dobro da prihvatite ove činjenice prije nego što postanete roditelji. 'Prvih šest-osam godina nije moguće izbjeći buku, cviljenje, prepirke, 1001 'zašto' svugdje i u bilo koje vrijeme, nered po kući i automobilu. Međutim, moguće ih je značajno smanjiti na relativno podnošljivu mjeru, uz jasna porodična pravila (učenje porodičnih vrijednosti) i njihovu dosljednu primjenu, što zahtjeva upornost i strpljivost, međutim za razliku od haotičnog (s jedne strane previše popustljivog, a s druge strane previše rigidnog roditeljskog stila), ovaj će vam u godinama puberteta i adolescencije djece donijeti osmijeh na lice i mir u duše jer ste uspješno obavili svoj roditeljski posao', kaže socijalna radnica Jelena Matić Zbiljski. 

Tportal

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Čokoladna glazura vam neće popucati ako...

RECEPT
DANA

Zapečeni karfiol sa šampinjonima

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.