Pazite u čemu kuvate!

Za pripremanje zdrave i ukusne hrane nije svejedno u čemu kuvate. Da biste u bogatoj ponudi različitih proizvođača i materijala odabrali ono pravo, najbolje je da se informišete o njihovim osobinama, prednostima i manama.

 

Pazite u čemu kuvate!

OLUPANU ŠERPU BACITE

Emajlirano posuđe dugo ćete koristiti za kuvanje i čuvanje hrane ako ga pravilno koristite i održavate. Emajl je osjetljiv na udarce, pa će se vjerovatno oštetiti ako se šerpa spolja ulubi, a ne trpi nagle promjene temperature. Ukoliko se prazna šerpa pregrije, ne prelivajte je hladnom vodom, već je pustite da se lagano ohladi. Ako vam nešto zagori, prelijte dno vodom, ostavite da omekša, i onda operite. Slobodno koristite i abrazivna sredstva poput vima, a oštećene šerpe bacite jer kuvanje u njima nije bezbjedno.


GLINA NE TRPI PRAŠAK

Kuvanje u zemljanom posuđu izdržalo je sud vremena i važi za veoma zdravo. Nov sud zagrijte i iznutra ga namažite masnoćom. Nek tako odstoji nekoliko sati, a onda ga operite mlakom vodom i koristite kako vam drago. Poslije svake upotrebe posudu operite mlakom vodom, nikako deterdžentom, i dobro je osušite na šporetu. Ako zemljani lonac koristite na otvorenoj vatri, ne stavljajte ga direktno na žar, već ga razgrnite i držite u pepelu, 10 centimetara dalje od vatre.


STAKLO JE NAJZDRAVIJE

Vatrostalno posuđe za kuvanje i pečenje nije skupo, a mnogi smatraju da je najzdravije za pripremu i čuvanje hrane. Može da izdrži veoma visoke temperature, ali osjetljivo je na njihove nagle promjene. Zato nikada nemojte vatrostalnu posudu direktno iz frižidera stavljati na šporet, već ih spolja dobro osušite prije nego što ih stavite na ringlu. Poslije upotrebe obavezno ih dobro operite, u protivnom će se vremenom na obodima stvoriti mrlje.


U GUSU NE KUVAJTE KISELO

U posuđu od gusa, tj. livenog gvožđa, ne pripremajte kiselu hranu jer dolazi do hemijskih reakcija. Ovo posuđe je prilično teško, ali se pokazalo kao nezamjenljivo za spremanje jela od mesa i pečenje tijesta. Zagrijeva se ravnomjerno i podnosi jako visoke temperature. Gus lako zarđa i zato posuđe čistite kuhinjskim papirom, vrućom vodom i sunđerom bez deterdženta.


BAKAR ŠTEDI STRUJU

Zaljubljenici u kuhinjske majstorije kažu da je posuđe od bakra prestižno kao "rols-rojs". Unutrašnjost šerpi obrađena je da hrana ne dolazi u direktan dodir s bakrom, pa je kuvanje u njima zdravo i bezbjedno, iako se ne preporučuju za čuvanje hrane. Ovo posuđe 25 puta bolje čuva, sprovodi i raspoređuje toplotu od gvožđa. Zato u bakarnoj šerpi voda brže provri, a pošto se bakar ravnomjerno i hladi, ove šerpe su idealne za spremanje zahtjevnijih jela, koja se dugo i polako krčkaju.


INOKS NE RIBAJTE ŽICOM

Iako su vrhunski obrađene, ne preporučuje se da u njima duže čuvate jelo. Čak i kad je vrhunski obrađeno, ovo posuđe ne treba ribati žicom. Ako je hrana zagorjela, pospite dno sodom bikarbonom ili jakim sredstvom za čišćenje i ostavite nekoliko sati, pa dobro isperite. Najčešće se proizvode s debljim dnom, zahvaljujući kome se troši manje struje ili plina. Jelo se brže skuva, a toplota dugo održava. Da bi bilo sjajno, ovo posuđe uvijek dobro ispolirajte krpom ili ubrusom.

 

Tekst preuzet iz časopisa Montenegro Familiy

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Mirisno usisavanje

RECEPT
DANA

Punjeni francuski hljeb

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.