Ove navike vam usporavaju metabolizam, a vi niste toga ni svjesni!

Postoje navike koje nam se čine nebitnim, ali one i te kako mogu da poremete procese u vašem organizmu.

Ove navike vam usporavaju metabolizam, a vi niste toga ni svjesni!

Pijete kafu bez kofeina 

Zašto je to problem: Propuštate jednostavan i ukusan način da privremeno ubrzate metaboličko sagorijevanje. Kofein stimuliše centralni nervni sistem, a procenjuje se da bi pijenjem kafe bogate kofeinom mogli da ubrzate metabolizam za 15 odsto za samo tri sata. Dodajte to na spisak pozitivnih zdravstvenih efekata kafe: smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Rešenje: Sve dok vas kofein ne čini nervoznim, istrajte. Ako vas muči kisjelina, onda je bolje da pređete na varijantu sa manje kofeina.

Jedete samo ovsenu kašu ili pecivo za doručak

Zašto je to problem: Dobro je što jedete ujutro jer redovni obroci čine vaš metabolizam jakim, ali malo proteina bi ga učinilo još jačim. Potrebno je više energije za njihovo varenje od ugljenih hidrata, a utiču i na povećanje mišićne mase.

Rešenje: Dodajte 20 grama proteina svom doručku, otprilike količinu koja odgovara jednoj šolji jogurta sa niskim procentom masti.

Niste gladni poslije treninga, pa ne jedete

Zašto je to problem: Treninzi iscrpljuju mišiće, a unosom prave količine hranljivih sastojaka samo sat vremena posle treninga pomaže im da se oporave.

Rešenje: Napunite baterije miksom 10 do 15 grama proteina i 15 grama ugljenih hidrata.

Svakog dana ustajete u isto vrijeme, ali vikendom izlazite do kasno

Zašto je to problem: Govorimo o higijeni sna i možda ste to do sada čuli milion puta ali postoji valjan razlog zašto neko treba da vam dosađuje sa ovim. Samo jedna besana noć može da poremeti ritam gena koji održavaju vaš metabolizam brzim.

Rešenje: Potrudite se da tokom čitave nedelje odlazite u krevet u isto vrijeme ili gledajte da se maksimalno približite tom cilju.

Već je sredina podneva, a vi ste shvatili da niste pili vodu

Zašto je to problem: Vaš metabolizam sumira sve procese koji u vašem tijelu proizvode energiju – varenje, mišćne kontrakcije, eliminisanje štetnih materija… U svemu tome hidratacija igra veliku ulogu, ako ne i ključnu. Ako ste dehidrirali, taj sistem može da bude jako usporen ili da radi na optimalnom nivou, što opet može da uspori vaš metabolizam.

Rešenje: Vaš urin bi trebalo da bude svetložute boje, a vi se držite onog trika koji vas tjera da unosite što više vode u svoj organizam. Podesite periodično alarm na vašem satu, pa kad se on oglasi obiđite slavinu ili držite flašu vode blizu sebe kao podsjetnik da treba da pijete vodu.

 

avaz.ba

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.