Isključivanje i zaleđivanje su glavni neprijatelji živosti u emotivnim vezama

Piše : Helena Rosandić, psihoterapeut-dr psiholoških nauka

Ne samo u psihoterapijskoj praksi, već i mnogo šire, u restoranu, bioskopu, avionu, na šetačkoj zoni, nailazimo na parove koji djeluju kao „intimni stranci“.  Nalaze se fizički jedno pored drugog, ali između njih postoji vrlo malo „energetskog lijepka“. Kao da se njihova emotivna kočija koja je nekada simbolizovala čaroliju i njihovu emotivnu povezanost, odavno vratila u „stanje bundeve“. U tom paru svako živi u svom svijetu. Ono što je od njih ostalo je formalnost koja je proizvod učtivosti ili navike.

Isključivanje i zaleđivanje su glavni neprijatelji živosti u emotivnim vezama

Ponekad je jedan član para distanciran, živi kao „duh u kući“, dok se drugi trudi i pokušava da ga oživi. Kada smo u ulozi onog ko juri distanciranog duha, osjećamo se odbačenim zbog udaljenosti i hladnoće partnera. U ovom kontekstu nerijetko je da partner koji se daje, šta god da uradi naiđe na zid, ne uspijevajući da probije ravnodušnost drugog.

Oni koji su preživjeli će se možda složiti sa tim da nema veće usamljenosti od života sa distanciranim, samo fizički prisutnim ljubavnikom. Vi pričate, a druga strana ne reaguje. Vi dijelite svoja osjećanja, a on prolazi kao da ne postoji, ne vidi i ne osjeća sa vama.

Isključivanje i zaleđivanje su glavni neprijatelji živosti u emotivnim vezama. To su neprijatelji bliskosti, ljubavi i strasti. Varate se ako smatrate da možete opstati u poziciji isključenosti, a ujedno očekivati da u srcu, mozgu i tijelu osjetite uzbuđenje.

U terapijskoj praksi sve češće dolaze parovi koji priznaju da je prošlo i po nekoliko mjeseci, čak i godina, a da nisu bili intimni jedno sa drugim. Bračni parovi prihvataju objašnjenja stručnjaka koji uvjeravaju da je sa tim brakovima sve u redu i da je to normalno za ljude koji žive stresan i ubrzan život. Da li parovi prihvataju brak bez seksa kao datost novog životnog doba, gotovo istovjetno kao što se sve više prihvata elektronska pošta i online komunikacija, koja sve više zamjenjuje komunikaciju uživo?

Gubitak seksualne želje i prorijeđeni trenuci intimnosti mogu se smatrati normalnom fazom i jasno nam je sve učestalijom fazom u savremenom društvu, ali nikako nisu prirodni i nije psihološki zdravo smatrati ih predvidivom i očekivanom pojavom u emotivnim vezama koje svi moramo prihvatiti.

Intimni seksualni odnos sa partnerom predstavlja najsažetiji spektar životnih okolnosti u kojem se akumuliraju i manifestuju svi naši problemi. Nemoguće je da ono što se dešava na radnom mjestu, našem umu, srcu, u odnosu sa prijateljima nema svog uticaja na ono što se dešava u spavaćoj sobi. Nije moguće biti zaleđen u umu, a da se to ne indiguje u tijelu.

Duhovno i tijelesno su u neraskidivoj vezi. Postati gluv na zahtjeve jednog bez sumnje dovodi do isključivanja drugog. Kolika je cijena koja se plaća za takav izbor? Ako je to gubitak senzualnosti, čini se visoka.

Ako potiskujemo svoje seksualne potrebe u emotivnoj vezi akumuliramo unutrašnju napetost koja će prvom prilikom poremetiti našu ravnotežu na poslu i u ostalim aspektima života. Istovjetno je da iako se emotivno, unutar sebe zaledimo, najvjerovatnije ćemo se i seksualno zalediti u odnosu na partnera. Izvor istinske senzualnosti i strasti je u umu, a ne tijelu.

Mi se mijenjamo, drugi ljudi se mijenjaju. Okolnosti se mijenjaju i nas mijenjaju. Unutrašnja senzualnost pokreće naše promjene. Strast i težnja ka sreći, istini, slobodi, motiviše vas da duboko u sebi pronalazite mudrosti, da sebi postavljate teška pitanja i dobijate često bolne odgovore, ali odgovore neophodne za rast i razvoj.

"….Neprijatno mi je da priznam (riječi su trudeset sedmogodišnje Ane), ali suprug Ii ja nemamo seksualni odnos već godinu dana. Imamo jedno dijete. On puno radi i kasno noću dolazi kući. U braku smo već osam godina i spolja posmatrano djelujemo harmonično i srećno. Nedostaje mi taj osjećaj bliskosti, ali izgleda da nema izlaza iz zamke u koju smo se upetljali..."

Kod parova koji zapadaju u fazu zaleđenosti rješenje postoji, ali ono nije prihvatanje datosti jer takva pozicija doprinosi isključivanju, odsjecanju sebe od strasti, a uslijed toga i jednog od drugog.

Helena Rosandić
Helena Rosandić
Psihoterapeut - dr psiholoških nauka

Psihološki centar ABC

+382 68 741-923

Ostale Helenine tekstove možete vidjeti ovdje http://www.zenasamja.me/specijali/helena-rosandic

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bijelim košuljama, zavjesama i sl. vratićete bjelinu...

RECEPT
DANA

Fritata od tikvica

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.