Koliko znate o ženskom orgazmu?

Orgazam može olakšati bol, najbolji orgazam imaju žene u 40-ima i 50-ima, a izostanak orgazma može biti znak ženske seksualne disfunkcije. Pročitajte više činjenica o ženskom orgazmu!

Koliko znate o ženskom orgazmu?

Orgazam može olakšati bol

Ako zbog glavobolje preskačete seks, zanimaće vas sljedeća informacija. Orgazam može pomoći kod ublažavanja različitih vrsta bola. Naime, tijelo tokom orgazma otpušta hormon zvan oksitocin koji je odgovoran za opuštanje, ali i za osjećaje privrženosti i nježnosti. Međutim, imajte na umu da je olakšanje boli izazvano orgazmom relativno kratkog vijeka - odnosno, osjetićete manju količinu bola 8 do 10 minuta.

30% žena ima teškoće s postizanjem orgazma

Statistike pokazuju da svaka treća žena teže postiže orgazam prilikom seksa, a oko 80% žena ima problema s orgazmom kod vaginalnog odnosa. Ženska seksualna disfunkcija, koja obuhvata nemogućnost postizanja orgazma nije rijetkost, a u nekim slučajevima može biti povezana s medicinskim stanjima, pa posjetite ljekara kako biste isključili bolest štitnjače, depresiju ili dijabetes.

Orgazam postaje bolji s godinama

Starenje sa sobom donosi brojne posljedice koje nam baš i nisu najdraže, ali seks se s godinama može poboljšati – posebno kvalitet i učestalost orgazma. Orgazam je jednostavnije postići nakon određenih godina! Istraživanja su pokazala kako je orgazam tokom posljednjeg seksa imalo 61% žena starih između 18 i 24 godine. U poređenju s njima, orgazam tokom zadnjeg seksa imalo je 65% žena u 30-ima, odnosno oko 70% žena starih između 40 i 50 godina. Žene postaju iskusnije s godinama, sigurnije su u sebe i zato više uživaju u seksu. I povjerenje i nivo intimnosti u dugim vezama doprinose opuštanju i seksualnom samopouzdanju žene.

Novi položaji vode češćim orgazmima

Ako tokom seksa ne možete da postignete orgazam, probajte neki novi položaj. Žene lakše postižu orgazam kada promijene uobičajenu seksualnu rutinu i upuste se u istraživanje novih položaja.  

Većini žena potrebno je vrijeme

Ženama je potrebno više vremena da postignu orgazam nego njihovim partnerima. Statistike pokazuju da je kod žena u pitanju barem 20 minuta seksualnih aktivnosti prije postizanja orgazma. Ako vaš partner dostigne orgazam prije vas, postoje načini na koje mu možete pomoći da uspori, a ako je u pitanju problem prerane ejakulacije, može potražiti i ljekarsku pomoć.  

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

PILEĆE PEČENJE BIĆE SOČNO

RECEPT
DANA

Pohovani kačkavalj

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.