Ovih 10 navika pojačavaju menstrualne bolove!

Čak i najizdržljivije žene su nemoćne kada nastupe "oni dani u mjesecu".

Ovih 10 navika pojačavaju menstrualne bolove!

Promjene raspoloženja, probadajuća bol, depresija, tjeskoba, plakanje, bijes... Sa svim tim suočavaju se brojne žene iz mjeseca u mjesec, a pri tome još moraju da obavljaju  i svoje svakodnevne obaveze, kao da se ništa ne događa. No, kalifornijska ginekološkinja i autorka, dr. Sherry A. Ross, u svom vodiču za žensko zdravlje tvrdi da ti simptomi mogu biti puno blaži, ako izbjegnete ove tipične greške koje mnoge žene prave tokom menstruacije: 

1. Zaboravljate da popijete pilulu

Ako pijete kontraceptivne pilule, vjerovatno vam se bar jednom dogodilo da ste je zaboravili popiti, pa ste tu jednu preskočili. A upravo to je jedan od razloga zbog kojih se neposredno prije i tokom menstruacije javljaju neprijatni grčevi u stomaku. Pilule mijenjaju nivo hormona u tijelu pa ćete, ako jednu propustite, poremetiti svoj ciklus, a nivo estrogena u vašem tijelu će "poludjeti". Zato bi bilo najbolje da, ako već ne možete da zapamtite, napravite na telefonu podsjetnik koji će se oglasiti svaki put kada treba da popijete pilulu.

2. Pijete alkohol

Žao nam je što vam ovo moramo saopštiti, ali ona boca vina koju ste podijelile s prijateljicom dok ste imale menstruaciju, vjerovatno je glavni razlog zbog kojeg su vas sjutradan uhvatili jaki grčevi u dpnjem dijelu stomanka. Zbog alkohola tijelo gubi magnezijum koji inače pomaže u olakšavanju grčeva. Pa ako već morate popiti koju čašicu, onda nakon toga popijte i jednu šumeću tabletu sa magnezijumom.

3. Ne spavate dovoljno

Nijedna žena ne želi da ima neredovnu i nepravilnu menstruaciju, a nedostatak sna vodi upravo ka tome. Jedno istraživanje provedeno na medicinskim sestrama koje rade noćne smjene i ne spavaju dovoljno, pokazalo je da manjak sna može čak i produžiti trajanje menstruacije, što zvuči kao svačija najgora noćna mora.

4. Pijete puno kafe

Kafopije, moramo vas razočarati, jer izgleda da vaša ljubav prema toplom napitku čini PMS puno gorim. Osim što uzrokuje dehidraciju i remeti san, kofein takođe može izazvati tjeskobu, napetost i živčanost, pa bi bilo najbolje da se uoči i tokom menstruacije prebacite na kafu bez kofeina.

5. Pretjerujete s mliječnim proizvodima

Koliko god to okrutno zvučalo, za vrijeme menstruacije trebalo bi da zaboravite na sladoled. Hrana u kojoj mnogi traže utjehu u "onim danima u mjesecu" zapravo je najgori mogući izbor. Baš kao i ostatak njegove mliječne familije. Mlijeko, sir, jogurt, čokolada i drugi mliječni proizvodi, podstiču povećanu proizvodnju prostaglandina u tijelu, koji je i glavni uzrok menstrualnih grčeva.

6. Živite u teretani

Možda i najbolja zavisnost koja postoji je ona o vježbanju, no čak ni u tome ne valja biti neumjeren. Pretjerano vježbanje može da poremeti ravnotežu hormona u tijelu, što utiče i na menstrualni ciklus. Ne kažemo da bi trebalo da izbjegavate teretanu, ali pokušajte da budete umjereni bar jednu sedmicu uoči menstruacije i do njenog završetka.

7. Obožavate slatko

Iako većina žena za vrijeme menstruacije utjehu pronalazi u slatkišima, velika vrećica gumenih bombona je posljednja stvar koja vam je potrebna. Hrana puna vještačkih zaslađivača podiže nivo šećera u krvi koja, kada počne opadati, izaziva nervozu i stres.

8. Pod stresom ste

Već smo upozorili na nekoliko stvari koje treba da izbjegavate ako ne želite da se dodatno živcirate za vrijeme menstruacije. Ipak, stres je kod većine neizbježan dio života pa ga nijedna hrana, odnosno njeno izbjegavanje neće umanjiti. No, tokom menstruacije bi trebalo da pronađete neki način na koji ćete taj stres otkloniti ili barem umanjiti jer hormon stresa, kortizol, može poremetiti menstrualni ciklus te čak potpuno spriječiti pojavu menstruacije.

9. Letite

Ako često putujete avionom, onda vjerovatno baš zbog toga imate nepravilne i neredovne menstruacije. Koliko god zvuči čudno, vožnja avionom za vrijeme ili uoči menstruacije može potpuno poremetiti cijeli ciklus. Najbolje bi bilo da, ako možete, sve buduće letove planirate za vrijeme plodnih dana.

10. Koristite klasičnu spiralu

Mnoge žene, koje zbog zdravstvenih razloga ne mogu da koriste moderne spirale sa sintetskom formom hormona progesteron, koriste klasične spirale koje sadrže metale, najčešće bakar. One ovu kontraceptivnu metodu koriste  i do 10 godina. Spirala djeluje tako što ispušta bakar u mokraćnu cijev, što često uzrokuje i jače, duže i bolnije menstruacije.

 

Izvor: index.hr

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bubuljice i aspirin

RECEPT
DANA

Džem od jagoda

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.