Četvrti mjesec trudnoće - Mama, čujem te!

Četvrti mesec trudnoće obuhvata period od 14-17 nedjelje trudnoće. U ovom mjesecu beba se ubrzano razvija, a buduće mame prolaze kroz različite tjelesne promjene sa karakterističnim simptomima.

Četvrti mjesec trudnoće - Mama, čujem te!

Šta očekivati u 4. mjesecu?

Ovaj mjesec trudnoće za većinu trudnica donosi olakšanje, s jedne strane, ali i dodatne trudničke tegobe sa druge strane. Jutarnje mučnine više nisu uobičajen simptom trudnoće, ali se i dalje mogu javiti s vremena na vrijeme.

Konstantan umor i potreba za snom iz prethodnog perioda sada ustupaju mjesto naglašenom apetitu kao tipičnim simptomom za četvrti mjesec trudnoće. Sa rastom materice, protok krvi se povećava, što može imati za posljedicu proširene vene na nogama i zapušen nos uslijed oticanja sluznice nosa.

Promjene na grudima ogledaju su u promjeni boje areola, koje postaju tamnije. Grudi i dalje nastavljaju da rastu, ali nisu tako osjetljive kao u početku. Neke trudnice u četvrtom mjesecu trudnoće mogu biti sklone čestim glavoboljama, uključujući nesvjesticu i vrtoglavicu. Ukoliko je bol jak i postoji potreba za uzimanjem ljekova, potrebno je potražiti savet ljekara.

Takođe, uslijed povećanja apetita i unosa veće količine hrane mogu se javiti tegobe sa varenjem hrane i žgaravica. U tom slučaju potrebno je rasporediti hranu na više manjih obroka u toku dana i, naravno, birati zdravu hranu koja sadrži vlakna koja olakšavaju varenje.

Veće količine hrane i rastuća materica koja pritiska crijeva mogu izazvati i probleme sa zatvorom. Zato treba unositi veće količine tečnosti, prije svega vode i biljnih čajeva i izbegavati hranu koja može da produbi tegobe. U ovom slučaju mogu pomoći i lagane fizičke vježbe i šetnja.

Neke trudnice mogu se zabrinuti ukoliko primijete pojačano vaginalno pražnjenje. Bez obzira na količinu vaginalnog iscjedka, sve je u redu ukoliko nema promjena u boji i mirisu. Pojačan vaginalni iscjedak ima za cilj zaštitu rodnog kanala od infekcija.

Ako primijetite da vam desni krvare nakon pranja zuba, svakako posjetite lekara kako biste izbjegli bolest desni jer ukoliko se desni ne liječe to može izazvati komplikacije u trudnoći. Krvarenje desni se javlja zato što hormoni trudnoće izazivaju upalu desni, čineći ih podložnim bakterijama, iritacijama i krvarenju.

Četvrti mjesec trudnoće može biti praćen bolovima u donjem dijelu stomaka, što se medicinski naziva bolom okruglog ligamenta. Do toga dolazi zato što se mišići i ligamenti rastežu podržavajući matericu koja ubrzano raste. Bol je uglavnom umjeren a ukoliko postane jak potrebno je potražiti savjet lekara.

Kako teče razvoj bebe u četvrtom mjesecu trudnoće

Na početku četvrtog mjeseca trudnoće beba je duga oko 80 mm i teška oko 25 g, da bi na kraju četvrtog mjeseca njena dužina iznosila oko 120 mm i 100 g. Nježne, pahuljaste dlačice prekrivaju, štite i greju bebino telo a nekim bebama počinje da raste i kosa.

Svi organi se ubrzano razvijaju i formiraju. Vrat se izdužuje i jača, razvijaju se genitalije, skeletni sistem se okoštava a oči koje su do sada bile sa strane, zauzimaju pravilan položaj na glavi. Stvara se masno potkožno tkivo zaduženo za održavanje tjelesne temperature bebe nakon rođenja.

Zanimljivo je da su bebine uši do sada bile postavljene u vratu, a sada se polako premještaju i zauzimaju položaj sa strane glave. Do kraja četvrtog mjeseca trudnoće uši će biti potpuno formirane i beba će moći da čuje mamin glas, kao i zvukove iz okruženja.

Četvrti mjesec trudnoće je period kada beba vježba sisanje i gutanje, odnosno razvija svoje reflekse. Takođe, formiraju se otisci prstiju a otkucaji srca su pravilni i iznose od 140-150 otkucaja u minuti.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Džigerica ce biti mekša i ukusnija...

RECEPT
DANA

Teletina u sosu s kajmakom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.