Djeca u automobilu – nikad van sjedista

Autosjedišta za djecu imaju jasno određenu svrhu – da zaštite dijete u slučaju udesa. Ipak, i poslije uvođenja novog zakona o saobraćaju, previše je roditelja koji sjedište pogrešno (pogrešna veličina, pogrešno namještanje, odsustvo homologacije) ili uopšte ne koriste. Roditelji još uvijek nisu dovoljno svijesni rizika kojem izlažu svoju djecu tokom prevoza u automobilu. Evo šta treba da znate da bi vaš najvrijedniji prtljag bio siguran.

Djeca u automobilu – nikad van sjedista

Saobraćajne nesreće su prvi razlog smrti djece između 5 i 13 godina u Evropi. Svjetska zdravstvena organizacija naglašava da pravilno upotrebljena dječija sjedišta umanjuju za 70% vjerovatnoću smrtnih povreda u slučaju sudara.

Kod nas ne postoje zvanični podaci o broju porodica koje koriste sjedišta ali je nezvanična slika veoma zabrinjavajuća jer se govori o procentu ispod 10%. Zabrinjava i činjenica da starija djeca takođe ne vezuju pojas jer smatraju da je bespotreban.

Bolje spriječiti
Djeca treba da budu uvijek vezana u odgovarajućem sjedištu jer u suprotnom mogu da budu ozbiljno povrijeđena čak i u blažem udesu ili pri naglom kočenju. Najveći rizik je snažan udarac u prednja sjedišta ili u šoferšajbnu. Za dijete koje putuje bez sjedišta rizik ozbiljnih povreda je 7 puta veći.

Neophodnost sjedišta pokazuju i brojevi. Naime, prilikom frontalnog sudara pri brzini od 56 km/h dijete od 15kg dobija snagu od čitavih 225kg, a mala beba od samo 5 kg postaje 20 puta teža, znači 100kg.

Najčešcće greške
“Opravdanja” i razmišljanja roditelja koji ne vezuju djecu su obično sledeća:

“Nisam još kupio sjedište”. Ova izjava pokazuje da roditelj nije svjestan rizika kao i da ne poznaje zakon.

“Idemo samo do prve prodavnice, na 3 min”. Koliko god da je put kratak uvijek postoji rizik sudara. Činjenica je da je najčešći put kojim se prevoze djeca u kolima onaj do jaslica, obdaništa ili škole. Taj “transfer” se obavlja skoro svakodnevno, po svim vremenskim prilikama i obično po najgušćem saobraćaju.

“Vezao sam dijete sigurnosnim pojasom”. Sigurnosni pojas se može koristiti samo kada dijete pređe visinu od 1,5m. Suprotno od toga pojas za spasavanje postaje veoma opasan!

“Držim ja dijete čvrsto u rukama”. Ovo razmišljanje je veoma rasprostranjeno, posebno kod starijih generacija, ali ovakav način putovanja, čak i na zadnjem sjedištu, nije uopšte siguran. U slučaju sudara, čak ni ruke sa najviše ljubavi, ne bi nikako uspjele da zadrže dete.

“Dijete ne voli to sjedište i stalno kuka”. Plač djeteta često može da izazove gubitak strpljenja kod roditelja ali je ipak bolje biti uporan i naučiti dijete da se u kolima uvijek putuje vezani. Vremenom će se dijete navići na ovo pravilo  pa će vezivanje postati normalna i očekivana radnja.

Homologacija
ECE R44 nalaže da sjedište prije nego što ode u prodaju mora da bude testirano i homologovano.
Dokaz je etiketa narandžaste boje koja predstavlja jednu vrstu lične karte proizvoda i pokazuje njegove osnovne karakteristike.

Koji modeli sjedista postoje?

 • Grupa 0: od 0 do 10 kg
 • Grupa 0+: od 0 do 13 kg
 • Grupa 0+/1: od 0 do 18 kg
 • Grupa 1: od 9 do 18 kg
 • Grupa 2/3: za decu od 15 do 36 kg

U narednu grupu se prelazi čim glava djeteta predje gornju ivicu naslona auto sjedišta

Korisni savjeti:

 • Postavite dječije sjedište uvijek pozadi. Dajte prednost srednjem zadnjem sjedištu ukoliko ima pojas sa 3 tačke (normalan pojas za vezivanje). U suprotnom bolje je koristiti zadnje desno sjedište koje je pri parkiranju okrenuto trotoaru.
 • Nemojte koristiti polovna sjedišta ako niste 100% sigurni kako su korišćena. Dječije sjedište koje je bilo uključeno i u najmanji sudar treba odmah zamijeniti. Naime, možda je struktura pretrpjela štetu (čak i nevidljivu) koja može da dovede u pitanje sigurnosne karakteristike proizvoda.
 • Pratite detaljno uputstva postavljanja sjedišta jer veliki broj sjedišta nije uopšte pravilno namješten. Samo pravilna upotreba smanjue rizike po dijete u slučaju nezgode.
 • Ne popravljajte sami sjedište i nemojte mu dodavati nikakve dijelove koji nisu predviđeni od strane proizvođača.
 • Pazite koje igračke dajete djetetu tokom vožnje. One ne treba da budu metalne ili šiljate jer bi u slučaju iznenadnog kočenja postali opasni. Isto tako dijete ne treba da ima reflektujuće igračke koje mogu da smetaju vozaču ili drugim učesnicima u saobraćaju.
 • Ne naslanjajte teške predmete na zadnji dio automobila jer bi oni mogli da pogode dijete u slučaju naglog kočenja.
 • Ne oblačite dijete previše da ga ne biste pregrijali i zaštitite ga od sunčevih zraka specijalnim zavjesicama za prozore automobila.
 • Ne ostavljajte nikada dijete samo u automobilu.
 • Sjedišta grupe 0 moraju biti pozicionirana suprotno od pravca kretanja automobila da bi garantovala veću bezbjednost djeteta u slučaju udesa. Ako sjedište stavite na suvozačevo mjesto OBAVEZNO isključite vazdušni jastuk (air-bag).

 

Tekst je preuzet sa portala Najbolja Mama Na Svetu

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Toplo bijelo vino

RECEPT
DANA

Pita sa mesom i spanaćem

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.