Zagrlite svoje dijete

Ponekad se čini da je mnogo lakše izraziti ljutnju nego ljubav. Nećemo zaboraviti da izgrdimo dijete zbog neprimjerenog ponašanja, niti da mu očitamo bukvicu zbog nekog propusta ili probijanja granica. Ali, ponekad zaboravimo koliko znači zagrljaj, običan, topao i pun ljubavi.

Zagrlite svoje dijete

Za zagrljaj nam ne treba poseban razlog. Zapravo, razlog za nježnost prema djeci imamo uvijek, samo ponekad zaboravimo koliko često možemo pokazati nježnost. I dok u sekundi „planemo“, i ne ustručavamo se da pokažemo da smo ljuti, nekako mislimo da se ljubav podrazumijeva. A to uglavnom nije tako. Ljubav treba pokazivati svaki dan, kontinuirano, u svim situacijama, a šta je bolje od zagrljaja!?

Da li ste zagrlili svoje dijete danas?

Pri tome mislimo na pravi pravcati čvrst i topao zagrljaj, ne na usputno škakljanje, štipkanje ili kratki poljubac u obraz. Mislimo na veliki „medvedski“ zagrljaj bez posebnog razloga, koji treba samo da pokaže neizmjernu ljubav i toplinu, a izaziva osjećaj sigurnosti i pripadanja.

Grljenje bi trebalo da bude dnevni ritual u svakoj porodici. Zato, zastanite na trenutak i razmislite: da li ste danas zagrlili svoje dijete? A ako ne, zašto ne? Šta vas sprječava? Možda ste nekada čuli da previše nježnosti može da razmazi dijete (pa čak neki koriste i izraz „da pokvari dijete“). Pa, molim vas, da li zaista još neko vjeruje da ljubav može „da pokvari“ dijete?! Začudo, jedan broj roditelja se ustručava da pokaže nježnost svojoj djeci jer misle da će djecu razmaziti (ozbiljno!?) ili da će djeca početi da prelaze zadate granice (zbog poljupca ili zagrljaja?!). Ako spadate u tu kategoriju, možete li iskreno reći da biste više voljeli da vaše dijete ima nisko samopoštovanje, nego za mrvu preveliko?

Sa druge strane, neki smatraju da previše fizičke manifestacije ljubavi može dovesti do toga da dijete kao odrasla osoba bude vođeno više emocijama a manje odgovornim razmišljanjem. To nije tačno. Ljubav koju pokazujete, djeci daje sigurnost, samopouzdanje i samopoštovanje, pa su oni sigurniji u sebe, fokusiraniji i zato i – uspješniji (šta god smatrali uspjehom).

Mnoge studije su dokazale da ljudski dodir liječi i povećava životni vijek. I ne samo to, ljudski dodir je bitan i za ljudski rast i razvoj.

Prednosti zagrljaja

Zagrljaj je zdrav za tijelo i dušu. Zagrljaj povećava samopoštovanje i donosi osjećaj sigurnosti na način na koji riječ ne može. Zagrljaj seže duboko i dodiruje nam duše. Zagrljaj ne može imati nikakve negativne efekte. Grlite svoju djecu svaki dan. Zapravo, još dok čitate ovaj članak, zastanite na trenutak i zagrlite svoje dijete.

Svi volimo zagrljaje

Zagrljaj može učiniti čudo za vezu. Pokazujući ljubav na taj način, ojačaćete svoju vezu sa djecom. I to ne samo sa djecom. Zagrlite muža, mamu, sestru, prijateljicu. Možda vam je neprijatno da zagrlite neke osobe jer to nije vaš uobičajeni ritual pozdrava? Zapamtite, osoba koju je najteže zagrliti je obično ona kojoj zagrljaj najviše treba.

Pokušajte ovo:

  • Recite “dobro jutro” uz zagrljaj.
  • Recite “laku noć” uz zagrljaj i poljubac.
  • Recite “hvala” uz zagrljaj.

 

Nikada ne možete previše grliti djecu. Ni 1000 zagrljaja dnevno nije previše. Sa svakim zagrljajem, vaše dijete raste: u visinu – i dubinu.

Da li ste vi danas zagrlili dijete? A muža, mamu, tatu, sestru, brata…?

Via: NajboljaMamaNaSvetu

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako vam jelo prigori prilikom kuvanja...

RECEPT
DANA

Kajgana iz rerne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.