Ne peglam, dakle postojim

Ova mama je dala odgovor na pitanje "Kako sve postižeš!?"

Niko nikada na svetu nije bio spreman za dete. Jednostavno, pojma nemate šta vas čeka dok ne postanete roditelj. Vaš roditeljski put zavisi od vas samih, ali i od karaktera vašeg deteta. Nemojte misliti da ga možete promeniti. Ne. Pokušajte da ga oblikujete i da ga podržavate jer niko nikad nije pobedio vetrenjaču.

Sa jednim detetom je teško. Sve je novo, sve je čudno, možda ste uplašeni, možda zbunjeni, a možda ste se odlično snašli u ulozi roditelja. Svaka čast.
Meni je trebalo 5 godina i 3 deteta da organizujem svoj život sa decom baš onako kako mi godi i sada nesebično delim iskustva koja sam na mom putu stekla.

Šta sam uradila da sebi olakšam život sa decom?

Ne peglam, dakle postojim

1) Pomirila sam se sa prašinom
Prašina je postojala pre vas, a postojaće i nakon vas, te nema razloga gubiti svoje vreme i boriti se protiv nečega što se ne može iskoreniti (osim ako ne odlučite da živite u vakuumu). Brišite i luftirajte, ali nemojte biti opsednuti čistoćom. A i kažu da je dobro za detetovu otpornost i protiv alergija.

2) Imam pomoć u kući
Gde bih ja bila bez naše Zorke. Zorka dolazi svake srede i čisti ceo stan. Menja i posteljinu. Stavi da se pere i dok se ja vratim, sve je već suvo. Deca u vrtiću, Vlada na poslu, beba i ja u šetnji. Kad se vratim, sve je cakum-pakum. Sednem, gledam i ne mogu da se nauživam. Deca dođu iz vrtića, za 20 minuta je sve isto kao pre čišćenja. Ali su barem prebrisani podovi, usisana prašina, oribano kupatilo…
(nemojte me pitati za Zorkin broj telefona, neću vam ga dati)

3) Odložila sam peglu
Ja ne peglam. Ništa. Osim dve suknje koje obučem tri puta godišnje i dve Vladine košulje koje sam opegla. Život je prekratak da bi ga proveli peglajući.
Prvom detetu sam stvari peglala 6 meseci, drugom 5, trećem 3… nastavi niz.

4) Sortiram veš
Ovo je bio revolucionaran potez u našem kupatilu. Imamo četiri korpe srednje veličine. Jedna za beli, druga za crni, treća za šareni i četvrta za svetli veš. Nakon korišćenja, sve stvari se sortiraju po korpama. Koja se prva napuni, tu perem. Ne može biti jednostavnije i lakše.

5) Ne kuvam svakog dana
Ako vam predstavlja opterećenje, ako više vremena provodite u kuhinji nego sa decom -  vreme je da malo odahnete. Vašoj deci ništa neće smetati da jedan dan pojedu sendviče za kasni ručak, a vama će značiti da se malo odmorite od kuhinje i budete sa decom. A i sami znate da ručak koji napravite reda radi i bez imalo volje niko neće jesti.

6) U devet u krevet
Nije potrebno objašnjavati. Ako su deca u 9 u krevetu, to znači da možete da započnete vaše samostalne aktivnosti, bilo unutra ili napolju. Kada su bebe još male i dok sisaju, to znači da sam slobodna do ponoći i tako planiram svoje aktivnosti. Nekad ugovorim druženje i blizu naše zgrade, pa mogu da “skoknem”, podojim bebu i vratim se na druženje.

7) Dojim
Obrok za bebu je uvek pripremljen, uvek dostupan, idealne je temerature i hranljivosti. Jedino što je u ovoj jednačini potrebno su mama i beba. I njihova volja da idu gde god su naumile. Može i Putospektiva.

8) Nosim svoju bebu
Beba je u nosiljci ili marami, a ja nastavljam sve svoje aktivnosti koje sam isplanirala. Beba je zadovoljna jer je blizu mene i obrok joj je praktično ispred nosa, a ja sam zadovoljna jer imam slobodne dve ruke i slobodan dan.
(bitno je koristiti kvalitetnu nosiljku ili maramu, a ne jeftine kengure koji se masovno prodaju i ne pružaju odgovarajuću potporu bebi)

9) Imam mašinu za pranje sudova
Ne postoji ni jedan izgovor zašto ne biste kupili mašinu za pranje sudova. Novac nije izgovor jer više vode, struje i praška potrošite na ručno pranje nego mašinsko. Mašina je must have ove godine i narednih 150 godina. Nakon toga možda ne bude standardnih tanjira kakve mi znamo već nekih biorazgradivih.

10) Vozim
Iako nije nemoguće organizovati se bez kola, mnogo je praktičnije. Ja bih uvela obavezno polaganje vozačkog ispita pre trudnoće jer je neophodno da majka zna da vozi. Ne mora da koristi to znanje, ali mora ga ima. A kad je beba već tu, vreme je za menjanje lokacija, parkova, druženja i istraživanje okoline.

11) Malo spavam
A kako i kada inače mislite da nastaju ovi tekstovi? U tru ujutru, dok se spremam za spavanje. Znam, nije baš najbolje i ne bi trebalo hvaliti se time, ali 5-6h spavanja je sasvim dovoljno za normalno funkcionisanje. Uostalom, taman imate izgovor za vašu super novu kolekciju naočara za sunce kojim pokrivate podočnjake :).

Ako bih se borila na takmičenju najvećih i najpožrtvovanijih majki  – izgubila bih. Ali mislim da bih se dobro kotirala na takmičenju srećnih majki.
Jer, kako ono beše kažu – srećna mama – srećna beba. A i cela porodica.

P.S. Ako imate neki savet koji nisam nabrojala, pišite mi. Želim da ih čujem sve :).

 

Tamara Zidar

Geravodeli

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste očistili bubanj veš mašine...

RECEPT
DANA

Lazanje sa piletinom i spanaćem

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.