Kako se računa trudnoća po nedeljama i zašto obuhvata i nedjelje prije začeća?

Skoro svaka trudnica vrlo često će čuti pitanje kada je termin porođaja ili u kom je mjesecu. U svakodnevnom govoru i dalje se često govori o mjesecu trudnoće, ali na ljekarskim pregledima će biti riječi prije svega o nedjelji trudnoće.

Kako se računa trudnoća po nedeljama i zašto obuhvata i nedjelje prije začeća?

U kalendaru trudnoće ona se prati po nedjeljama pa se tako ustanovilo pravilo da prosječna trudnoća traje 40 nedjelja. Svako pravilo, pa i ovo, ima izuzetke, jer brojni faktori utiču na trajanje trudnoće.

Negelovo pravilo

Ovo pravilo potiče još iz 19. vijeka, nazvano je prema njemačkom ljekaru Francu Negelu kome se ovaj način podjele trudnoće po nedjeljama pripisuje. Prema pravilu koje je on utvrdio prvom danu posljednje menstruacije doda se sedam dana, a onda se oduzmu tri mjeseca. Ukoliko je taj dan, recimo, 1. maj, dodaćete sedam dana i dobiti 8. maj, a zatim kad oduzmete tri mjeseca, dobijate 8. februar. Termin se može odrediti i jednostavnim dodavanjem 280 dana na prvi dan menstruacije. Iako se danas u obzir uzimaju i brojni drugi faktori kao što su neredovni menstrualni ciklus, vrijeme ovulacije, ultrazvučna dijagnostika, ovo pravilo i dalje je smjernica za prosječno trajanje trudnoće.

Praćenje trudnoće prema kalendaru

Za praćenje kalendara trudnoće danas možete da koristite i različite aplikacije. Jednostavne su za korišćenje, pružaju brojne informacije i savjete prateći svakodnevno promjene u tijelu majke i razvoj bebe. Brojni portali posvećeni mamama i bebama nude sličnu uslugu, trudnoću možete pratiti iz nedjelje u nedjelju.

Zašto su prve nedjelje trudnoće važne?

U trenutku kada se trudnoća ustanovi žena će u kalendar trudnoće moći da upiše da je već u četvrtoj ili petoj nedjelji.

Najčešće će na prvom pregledu ljekar odrediti termin i u skladu sa nedjeljom dalje pratiti trudnoću. Važno je utvrditi kojom nedjeljom trudnoća počinje, jer se na osnovu tog kalendara uvode svi dalji pregledi, daju savjeti i preporuke.

Prve dvije nedjelje su one u kojima se tijelo priprema, a žena možda priželjkuje trudnoću, razmišlja o njoj ili je planira.

Prve dve nedjelje trudnoće - pitanja i nedoumice

Kako da se pripremim za trudnoću? Kako da izračunam plodne dane? Kada je ovulacija?

Baš tokom prve dvije nedjelje žene koje planiraju trudnoću postavljaće sebi ovakva ili slična pitanja. Zato je važno upoznati se sa promjenama u tijelu koje su priprema za trudnoću.

Prva nedjelja trudnoće i menstrualni ciklus žene

U prvoj nedjelji trudnoće počinje menstrualni ciklus koji može da bude redovan, kraći, duži od prosječnog. Najbolje je voditi evidenciju i upoznati se sa svojim ciklusom, jer je on kod svake žene drugačiji. Ova nedjelja je važna jer njom počinje folikularna faza koja traje do ovulacije. Krajem ove nedjelje, zahvaljujući radu hormona, jajnici će proizvesti folikule u kojima se nalaze nezrele jajne ćelije.

Druga nedjelja

Jedan od folikula postaje dominantan, jer se u njemu stvara zrela jajna ćelija. U ovoj nedjelji raste hormon estrogen koji će krajem druge i početkom treće nedjelje biti na vrhuncu. U tom periodu dešava se oslobađanje jajne ćelije – ovulacija što znači da je pravo vrijeme za začeće. Kada se sa sigurnošću utvrdi da je do začeća došlo, počinje taj važan period, period jedne trudnoće.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Palenta za gurmane

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.