Koliko često vam je potreban ultrazvuk u trudnoći?

Kada saznate da ste trudni, to vam može djelovati nestvarno. Kako da znate da je fetus zaista tu kada ga još uvijek ne možete vidjeti ili osjetiti da se kreće? Dakle, prvi ultrazvuk je važan za ranu trudnoću. Ali, pored vizuelnih dokaza da je trudnoća stvarna, dobro je da znate šta sve možete da očekujete od prenatalnih ultrazvuka.

Koliko često vam je potreban ultrazvuk u trudnoći?

Tokom ultrazvučnog pregleda, vaš ljekar će zabilježiti kretanje fetusa, otkucaje srca, disanje i količinu amnionske tečnosti koja okružuje vašu bebu, kao i mnoge druge stvari u zavisnosti od toga u kom se periodu trudnoće nalazite.

Prenatalni ultrazvuk abdomena i vaginalni ultrazvuk - priprema

Obično ultrazvuk izvodi ultrazvučni tehničar ili vaš ginekolog. Najčešće će to biti ultrazvuk abdomena, ali moguće je i da će vam uraditi transvaginalni ultrazvuk, što znači da će sonda ići unutar vaše vagine. Transvaginalni ultrazvuk može biti potreban u vrlo ranoj trudnoći, da bi se pogledao oblik materice, ukoliko ste gojazni ili jednostavno jer pruža jasniju sliku.

Obično je za pripremu potrebno da se pije voda, jer puna bešika olakšava uočavanje struktura ispod ili iza bešike. Ovo nije neophodno za transvaginalni ultrazvuk ili za prenatalni ultrazvuk abdomena krajem drugog ili trećeg tromjesječja.

Šta možete da očekujete na ultrazvuku imađu 12. i 14. nedjelje

Ultrazvuk koji se obavlja između 12. i 14. nedjelje ima četiri glavne svrhe: određivanje termina porođaja; otkrivanje višestruke trudnoće; provjera osnovne anatomije fetusa i izvođenje skrining testa za Daunov sindrom i neka druga rijetka stanja.

Na ovom ultrazvuku se može uočiti osnovna anatomija fetusa: može se vidjeti da li srce ima četiri komore; da li mozak ima dvije hemisfere i da li beba ima oči, udove, pluća, kičmu i bešiku. Skeniranje kompletne anatomije biće odrađeno na ultrazvucima koji se vrše kasnije.

Ovaj ultrazvuk najčešće uključuje i skrining test za Daunov sindrom i druge abnormalnosti hromozoma. Taj test podrazumijeva mjerenje debljine zadnjeg dijela bebinog vrata. Skrining test takođe uključuje i vađenje krvi, koje se koristi za mjerenje nivoa proteina koji je niži u trudnoći sa Daunovim sindromom i hormona posteljice koji je veći u trudnoći sa Daunovim sindromom.

Ultrazvuk između 18. i 20. nedelje.

U periodu kada se izvodi ovaj ultrazvuk organi kod bebe su već u potpunosti formirani. Ljekari tada provjeravaju srčane mane, da li su prisutni svi organi i broje broj prstiju na rukama i nogama. Takođe, vodi se računa i o rastu bebe.

Na ovom ultrazvuku može se otkriti i biološki pol bebe, ukoliko to želite. Ukoliko ne želite da znate ranije kog pola će biti beba napomenite to prije ultrazvuka.

Takođe, ljekar će provjeriti i na kom nivou se nalazi placenta i da li je sve u redu u tom pogledu.

Kada je potrebno uraditi dodatan ultrazvuk?

Postoje brojni razlozi kada je potrebno da se urade dodatni ultrazvučni testovi tokom trudnoće. Na primjer, na početku trudnoće, krvarenje ili grčevi mogu da budu znak za uzbunu i da zahtjevaju dodatni ultrazvuk.

Kasnije u trudnoći, ultrazvuk će biti potreban za praćenje veličine bebe ukoliko postoji rizik od prevelikog ili premalog rasta, na primjer, u nekim slučajevima gestacionog dijabetesa ili preeklampsije. Kod blizanačke trudnoće se takođe izvode dodatni ultrazvuci kako bi se pratio njihov položaj i rast. Takođe, ukoliko imate istoriju prijevremenih porođaja, transvaginalni ultrazvuk se može koristiti kasnije u trudnoći za mjerenje dužine grlića materice radi ranih znakova upozorenja da biste mogli prijevremeno da se porodite.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako vam jelo prigori prilikom kuvanja...

RECEPT
DANA

Ćufte od sočiva i paradajza

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.