Šta se desilo sa pristojnošću?

Piše : Helena Rosandić, psihoterapeut-dr psiholoških nauka

”…Sjećam se da sam jednom majki ispred zgrade, u zanosu igre, rekla “neću”, kada je zahtijevala da sa njom krenem kući jer je kasno. Bilo je to prvo i posljednje neću koje i danas kao odrasla žena pamtim. Nije me istukla, nije me nikada tukla, ali mi je uz povišen ton objasnila da se njena riječ poštuje bez pogovora. Otac je bio često odsutan zbog posla, no i on nas je učio lijepom ponašanju. Brata i mene je habrio da poslušamo komšinicu Stanku (živjela je sama) kad god je bilo potrebnu da umjesto nje odemo u prodavnicu. Na klupi ispred zgrade su se jasno znala pravila, ako sjediš, a mlađi si, čim dođe stariji od tebe bilo je potrebno da mu ustupiš mjesto…”

Šta se desilo sa pristojnošću?

Ovako se Maja sjeća djetinjstva i načina vaspitavanja u njenoj porodici i njihovom dvorištu prije trideset godina. Čini se da se u vaspitavanju djece od Majinog djetinjstva do danas mnogo toga promijenilo. Roditelji se ozbiljno posvećuju vaspitavanju djece čitajući knjige samopomoći, ali nekako po pravilu izostaje njihovo disciplinovanje. Roditelji vaspitavanje izjednačavaju sa dokazivanjem ljubavi, te mališani nisu suočeni sa postojanjem granica razvijajući se u kontekstu: “sve što poželim moguće je”.

Ponašanje se uči. Djeca se uče po tipu klasičnog uslovljavanja, uče po modelu. Ako se zapitamo kakvi modeli okružuju našu djecu, vjerujem da će se svaki zdravorazuman i odgovoran čovjek uplašiti. Ako su mladi ljudi izloženi uzorima koje mediji gotovo svakodnevno plasiraju, onda nam je jasno zašto smo suočeni sa agresivnim i primitivnim ponašanjem. Ako voditeljka u jednom zabavnom šou programu, koji se emituje nedeljom u udarnom terminu, opsuje kolegu glumca, ako je psovka i prostakluk jezgro fabule u pozorišnom komadu, onda je socijalni i psihološki kontekst u kom živimo vrlo “zagađen”.

Ako se bez filtriranja takvi sadržaji plasiraju u javnost, onda se relativizuju standardi pristojnosti pa upadamo u zamku izjavljivanja da je ta i ta voditeljka izgovorila prostakluk, da se taj i taj ministar ponašao prostački, ali oni rade dobro svoj posao. U tom slučaju mi ne držimo do standarda pristojnog ponašanja.

Glasno govorenje, psovanje, srkanje, mljackanje, pljuvanje kom prethodi zvuk ”hrr”, glasno cerekanje, psovanje u vožnji i drugi oblici neprimjerenog ponašanja su postali dio naše svakodnevnice.

Zabrinuta sam i pitam se da li mi kao društvo degradiramo, da li smo u fazi regresije vraćajući se primitivnim i nagonskim oblicima života?

Lično i profesionalno smatram da se nešto “debelo kvari” i da je potrebno fokusirati pažnju na vaspitanje pojedinca i društva.

Potrebno je da poštujemo jedni druge, privatnost, da težimo redu, u sebi i okruženju. Važno je da ne dahćemo jedni drugima u lice, da ne pitamo jedni druge za koga si glasao i kolika ti je plata. Naučimo da se ne laktamo, da ne širimo neprijatne mirise, da poštujemo vrijeme.

Društvene vrijednosti se formiraju dugotrajnim naporima i aktivnostima društvenih institucija.

Kako se mjenja društvo tako se mjenja i način vaspitanja, no ne znači da je ta promjena u dobrom pravcu. Jedno društvo opstaje zahvaljujući društvenim normama i vrijednostima, a ono što trenutno zabrinjava u našem društvu je izostajanje javne osude kada se prekrši neki već postavljeni strandard ponašanja.

Mnogo manje govorimo “izvini”, “hvala”, njegujući sve više samoživost.

Na kraju iznosim razloge za alarm svih nas, pozivajući vas na pitanje kakav smo model budućim generacijama?

Helena Rosandić
Helena Rosandić
Psihoterapeut - dr psiholoških nauka

Psihološki centar ABC

+382 68 741-923

Ostale Helenine tekstove možete vidjeti ovdje http://www.zenasamja.me/specijali/helena-rosandic

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Pileće bijelo meso biće sočno i meko...

RECEPT
DANA

Brze šnicle od krompira

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.