Zaustavite štucavicu na sljedećih 5 načina

Štucanje nije samo refleks već je riječ o jednoj vrsti probavne smetnje, a događa se kada se takozvani lutajući živac koji povezuje mozak i abdomen iziritira.

Zaustavite štucavicu na sljedećih 5 načina

Štucavicu može uzrokovati prejedanje, začinjena hrana, ili ako jedete brzo i ne žvaćete dovoljno dugo. Bilo kako bilo, riječ je o iritantnoj pojavi kojoj treba znati kako stati na kraj.

Začepite uši

Baš poput djeteta kada se ljuti, prstima začepite uši tako da se u ušnoj šupljini napravi vakum. U ušima se takođe nalaze završeci živaca, a prsti će ih stimulisati. Međutim,  ne "kopajte" preduboko kako ne biste oštetili bubnjić.

Pijte vodu

Polako i u velikim gutljajima popijte čašu vode. Gutanje tečnosti nakratko "prekida" kontinuirano štucanje što može pomoći. Sličan efekt možete postići i grgljanjem vode u ustima ili cuclanje leda.

Zadržite dah

Stari trik koji, ako se izvede na pravi način zaista može zaustaviti štucavicu. Zadržite dah, zatvorite usta i prstima začepite nos kao kada skačete u vodu. Sjedite mirno i pokušajte izdržati što duže, piše Fokus.

Golicajte nepce

Vrškom jezika ili štapićem za uši nježno dodirujte nepce u ustima. Osjetićete lagano golicanje. Ako volite škakiljanje potražite asistenta, neka vas prijateljica ili partner onda prstićima nasmiju do suza.

Zasladite život

Dovedite slatki ukus u ustima do maksimuma. Topite kašićicu šećera, ali tako da ga gurnete više prema zadnjem dijelu jezika koji je zadužen za gorak ukus. Sladak ukus će iziritirati završetke živaca na jeziku i pomoći da štucavica prestane.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da se naočare ne zamagle...

RECEPT
DANA

Slana štrudla

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.