Evo kako aktivni ugalj doprinosi zdravlju

Od davnina se koriste dodaci ishrani na prirodnoj bazi, te oni i danas zauzimaju primat u poređenju sa preparatima vještačkog porijekla. Takav proizvod upravo je i aktivni ugalj, koji se zbog korišćenja u medicinske svrhe naziva i medicinski ugalj.

Evo kako aktivni ugalj doprinosi zdravlju

Porijeklo i namjena

Aktivni ugalj je prirodno farmaceutsko sredstvo koje se dobija procesom zagrijavanja prirodnog uglja u prisustvu gasova, čime na njemu nastaju mnogobrojne pore čineći njegovu površinu većom. Unosom u organizam privlači štetne materije, odnosne otrove iz organizma, koji se preko stolice izbacuju napolje. Stoga se primarno koristi kao sredstvo protiv trovanja, za umirenje stomačnih tegoba i detoksikaciju organizma, međutim, svoju primjenu nalazi i u kozmetici.

Kada se primjenjuje?

Ovaj preparat olakšava stomačnu napetost izazvanu nadimanjem, grčevima, gasovima, aerofagijom, probavom, dijarejom, gorušicom. Dakle, vrlo je primjenljiv kod različitih vrsta trovanja, kako hranom, tako i hemikalijama ili pojedinim ljekovima. Njegovom upotrebom dolazi do eliminacije štetnih materija iz organizma, te se pospješuje varenje i ostvaruje detoksikacija, što direktno utiče na opšte zdravlje i bolje stanje organizma.

Ovim preparatom direktno se utiče i na regulisanje nivoa holesterola u krvi, budući da on podstiče povećanje nivoa dobrog holesterola, odnosno smanjenje nivoa lošeg. Zanimljivo je i da aktivni ugalj utiče na održavanje higijene i zdravlja usne duplje, prije svega zuba, kada štiti od pojave karijesa i bolesti desni, te neprijatnog zadaha.

Kako se koristi i kako djeluje?

Forma kapsule čini primjenu aktivnog uglja jednostavnom, oralnim putem, s tim što se ona može i rastvoriti u čaši vode. U zavisnosti od potrebe zbog koje se unosi, razlikuje se i način konzumacije, odnosno broj kapsula na dnevnom nivou, raspored tokom dana, da li se piju uz, tokom ili nakon obroka.

Pošto se aktivni ugalj ne razgrađuje u organizmu, on se zajedno sa supstancama organskog i neorganskog porijekla koje je adsorbovao izbacuje defekacijom.

Kako je aktivni ugalj prirodni preparat, i s obzirom na to da je za njegovo dejstvo nekad potrebno svega do pola sata, nije zgoreg uvijek ga imati u ličnoj apoteci.

I ljepota je dio zdravlja

Na bazi aktivnog uglja mogu biti napravljeni raznorazni kozmetički proizvodi, poput maski za lice ili sapuna. Budući da utiče na uklanjanje nečistoća, kožu čini glatkom, čistom i nemasnom, ali utiče i na prevenciju stvaranja mitisera i akni. Koristi se i za izbjeljivanje zuba – na primjer, prah aktivnog uglja može se pomješati sa pastom za zube i vodom.

Moguća neželjena dejstva

Kao i svaki farmaceutski preparat, bez obzira na to da li je prirodnog ili vještačkog porijekla, i aktivni ugalj može imati negativan uticaj po zdravlje. Primjera radi, njegova primjena nije poželjna ukoliko je recimo došlo do trovanja ljekovima, takođe može dovesti do konstipacije, može pogoršati stanje ukoliko imamo hroničnu bolest – tome doprinosi sposobnost vezivanja materija, te tako može za sebe vezati ljekove i smanjiti njihovo dejstvo. Takođe, može stolicu obojiti u crno, te nećemo moći da vidimo ukoliko ima tragova krvarenja. Dakle, da bi efekat aktivnog uglja na organizam bio potpuno djelotvoran i bezbedan, potrebno je konsultovati se sa ljekarom i držati preporuka.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.