Ovaj jednostavan test može pokazati da li imate zdravo srce

Jednostavno testiranje iz udobnosti sopstvenog doma može vam pomoći da procijenite rizik od srčanih bolesti. Ako uočite nešto uznemiravajuće, uputite se kod ljekara i zatim slijedite njegova uputstva.

Ovaj jednostavan test može pokazati da li imate zdravo srce

Evo kako da na vrlo lak način testirate zdravlje svog srca.

Obim struka
Veliki stomak je tempirana bomba. Žene čiji je struk veći od 88 centimetara imaju 79 posto veći ukupni rizik od umiranja od svih uzroka, uključujući bolesti srca i raka, od onih s obimom od 71 centimetar ili manjim. Postavite mjernu traku oko najšireg dijela stomaka, obično neposredno u blizini pupka. Muškarci sebi mogu dozvoliti 5 centimetra više.

Broj otkucaja srca u stanju mirovanja (RHR)
Vaš RHR je dobar pokazatelj stanja srca: niži je bolji. Prije nego što ujutru ustanete iz kreveta, kažiprstom pronađite puls na ručnom zglobu. Brojite otkucaje 10 sekundi, pa pomnožite taj broj sa šest, ukoliko imate elektronski mjerač pritiska možete se njime poslužiti.

više od 80 – nije dobro

60 – 80 – dobro (normalno)

RHR ispod 60 ili iznad 80 može da ukazuje na dehidraciju ili medicinske problema tipa bolesti štitne žlijezde ili anemije. Izuzeci su vrhunski sportisti. Naime, maratonac ima minimalan puls između 40 i 50 otkucaja u minutu, a sportska medicina zabilježila je i neke ekstreme. Srce jednog od najboljih biciklista, Belgijanca Edi Mersksa u stanju mirovanja kucalo je, navodno, samo 25 puta u minutu.


Otkucaji srca poslije napora

“Što se vaše srce brže vraća u normalu poslije vježbanja, to je zdravije”, kaže dr. Cheri Vigins iz Tvin Folsa medicinskog centra u Ajdahu. Ako broj otkucaja ne padne bar za 12 u roku od jednog minuta poslije vježbanja, imate povećani rizik za srčane bolesti pa čak i smrt.

Vježbajte naporno pet minuta, zaustavite se i odmah izmjerite puls. Jedan minut pošto ste prestali još jednom izmjerite puls. Oduzmite posljednji broj od prvog.

puls vam je pao manje od 12 – loše

puls vam je pao više od 12 – dobro

 

Vijesti.ba

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako patite od mučnine u vožnji...

RECEPT
DANA

Ratatu s kobasicama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.