Čuvanje matičnih ćelija od sada dostupno i u Crnoj Gori

Matične ćelije - Zalog za budućnost vašeg djeteta (1. dio)

Trenutak rađanja djeteta je jedinstven i nesvakidašnji događaj, ne samo zbog toga što roditelji ugledaju svoje dijete po prvi put, već i zbog toga što imaju jedinstvenu priliku da "sačuvaju" jedinstvene, neponovljive i dragocjene matične ćelije svoje bebe.Zamrzavanjem, te ćelije bivaju čuvane za neke buduće upotrebe.
Čuvanje matičnih ćelija od sada dostupno i u Crnoj Gori

U poslednjih 15 godina u svijetu je počelo čuvanje sopstvenih matičnih ćelija uzetih iz krvi pupčanika poslije rođenja djeteta. Te ćelije su izuzetno mlade i vitalne, a postupak dobijanja je potpuno bezopasan i bezbolan. Uzorak krvi se uzima iz pupčanika po odvajanju djeteta od majke poslije samog porođaja i postupak  je bezbolan i siguran. Matične ćelije uzete na ovaj način, se u slučaju potrebe mogu koristiti u medicinskim tretmanima na samom djetetu od koga su uzete, ali i za medicinske tretmane braće ili sestara,  zbog velike podudarnosti prvih srodnika. 

Klinička istraživanja su potvrdila da matične ćelije mogu da se presade u oštećene dijelove tijela u kojima su vitalne ćelije istrošene ili uništene i tada matične ćelije mogu zamijeniti te oštećene ćelije.

Svakim danom dostignuća u medicini šire lepezu mogućnosti njihovog budućeg korišćenja u liječenju još većeg broja oboljenja. Njihova sposobnost proizvodjenja različitih vrsta specijalizovanih ćelija čini ih jedinstvenim, neponovljivim i moćnim u medicinskoj terapiji. Otkriće matičnih ćelija u smislu njihovog terapijskog učinka i mogućnosti , jedno je od najvećih dostignuća savremene medicine.Matične ćelije koje se dobiju iz pupčane vrpce po pravilu odlikuje veći spektar sposobnosti proizvodjenja različitih ljudskih tkiva.

Istraživanja matičnih ćelija doprinijela su novim saznanjima o njihovom terapeutskom potencijalu i probudila su nadu da bi mogao da bude pronađen „lijek“ za mnoge, trenutno neizlječive, bolesti.

Ovo fascinirajuće otkriće se sada primenjuje u razvijanju terapija za ozbiljna ljudska oboljenja i to, liječenje određenih oblika hematoloških i drugih maligniteta (leukemije, limfomi, neuroblastom), određena hematološka oboljenja (aplastična anemija, talasemija, insuficijencija koštane srži) i neke bolesti imunskog sistema (urođene slabosti imunskog sistema i autoimunske bolesti).

Najveći značaj potencijalne primjene matičnih ćelija jeste u regenerativnoj medicini i ćelijskoj terapiji, za regeneraciju oboljelih i oštećenih tkiva, kao i za transplantaciju ćelija, u različitim neurološkim poremećajima, uključujući neurodegenerativna stanja poput Parkinsonove i Alzhajmerove bolesti i povreda centralnog nervnog sistema, kardiovaskularnim bolestima, infarktu miokarda, kardiomiopatiji, kao i reumatološkim oboljenjima i dijabetesu tipa 1.

Od prve uspješno obavljene transplantacije matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce 1988. godine, svjedoci smo na desetine hiljada izvršenih  transplantacija.
Podaci govore da se svake godine obavi oko 3.000 transplantacija, što znači da se može sasvim sigurno  govoriti o jednom novom medicinskom standardu.
Do sada su pacijenti iz Crne Gore proceduru čuvanja matičnih ćelija imali preko predstavništava iz susjednih zemalja , a od 1.  januara 2011 god., tu mogućnost imaju preko predstavništva „Monte-Cell” iz Podgorice koje je autorizovala banka CRYO-SAVE ( www.cryo-save.com ) za područje Crne Gore.

Autorizovanjem predstavništva, CRYO-SAVE u Crnoj Gori, obezbijeđena je mogućnost da i gradjani Crne Gore budu u socijalnom programu ove banke, koji omogućava da ukoliko u prodici postoji oboljenje za koje je moguć tretman matičnim ćelijama, a majka nosi bebu, (zbog velike podudarnosti matičnih ćelija prvih srodnika) omogući besplatano uzimanje, transport , pripremanje i čuvanje matičnih ćelija.

U regionu posluje više Banaka za čuvanje matičnih ćelija, čije su usluge koristili građani Crne Gore, tako da tačni podaci o broju ne postoje. Iz dosadašnjeg iskustva predstavništva CRYO-SAVE sve više se roditelja, posebno onih koji imaju informaciju o mogućnostima tretmana matičnim ćelijama dobijenih od svojih ljekara ili putem iskustva od drugih korisnika ,odlučuju za ovaj vid „zaloga za budućnost svog djeteta“,odnosno ovu vrstu osiguranja. 

Pojedine Banke osiguravajuća društva u Crnoj Gori su već pokazale interesovanje da podrže roditelje koji žele ovaj vid osiguranja za svoje potomstvo, u obezbjedjivanju sredstava putem kredita po povoljnim uslovima i da na taj način pomognu obezbjeđivanje sredstava koja su za  naše finansijske prilike još uvijek veoma visoka.

Ako znate nekoga kome ova priča može biti zanimljiva i od koristi prosledite članak,  jer možda spasete jedan život u budućnosti...

Nastavak priče o matičnim ćelijama biće objavljen 01.11.2011.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Džigerica ce biti mekša i ukusnija...

RECEPT
DANA

Teletina u sosu s kajmakom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.