7 razloga zbog kojih vas bole grudi

Bolne grudi neprijatan je osjećaj s kojim se susrijeću mnoge žene, naročito u periodu PMS-a. No, osim hormonalne promjene koja prethodi menstruaciji, postoje i drugi razlozi zbog kojih grudi mogu boljeti. Saznajte sedam najčešćih razloga i kako možete pomoći sebi da umanjite ili uklonite bol.

7 razloga zbog kojih vas bole grudi

1. U PMS-u ste

Najčešći uzrok boli u grudima je hormonalna promjena koja se događa kada uđete u PMS, odnosno nekoliko dana prije i na prvi dan menstruacije. Naticanje i osjetljivost grudi 'odgovor' je na promjene u nivou hormona estrogena, a bol nestaje s krajem menstruacije. Pilule za sprečavanje začeća mogu izostaviti bol s obzirom da sprečavaju ovulaciju i održavaju nivo estrogena stabilnim, kao i ulje jaglaca.

2. Pretjerujete s vježbanjem

Možda ste napravili više sklekova nego inače ili počeli žešće dizati tegove. Može vam se činiti kao da vas nakon toga bole grudi, ali taj nelagodan osjećaj zapravo dolazi od mišića ispod grudiju, znanih kao pektoralni mišići, smještenih odmah ispod tkiva grudiju. Njihovo stiskanje i opuštanje uzrok je ove osjetljivosti. Ublažite bol toplim oblozima i sredstvom za olakšavanje boli.

3. Nešto ste istegnuli

Ako ste podizali namještaj ili nosili teške vrećice može se dogoditi da ste istegnuli pektoralni mišić pa vas i u tom slučaju ne bole grudi nego mišić koji se nalazi odmah ispod njih. I u ovom slučaju odagnajte bol na isti način kao i da ste pretjerali sa vježbanjem.

4. Grudnjak vam ne stoji dobro

Ako nosite preuski grudnjak ili onaj s premalim korpaama žica grudnjaka može pritiskati grudi. Ako nosite takav grudnjak cijeli dan, bol u grudima gotovo da je neizbježna. Ako vam pak grudnjak ne pridržava dovoljno grudi, stalno pomijeranje grudi tokom dana može učiniti da budu posebno osjetljive.

5. Kad vježbate grudi nemaju dobru potporu

Od velike je važnosti da grudi imaju dobru potporu dok vježbate kako ne bi 'poskakivale' što može rastegnuti tkivo, naročito ako imate velike grudi. Nedavna studija pokazala je da svaka treća trkačica maratona osjeća bol u prsima. Stoga tokom vježbanja obavezno nosite odgovarajući sportski grudnjak iz kojeg vam ništa neće 'ispadati' i koji će vam biti udoban.

6. Imate kvržice u tkivu grudi

Ako je tkivo vaših grudi kvržičaste teksture (stručno zvano fibrocistično grudno tkivo) vjerovatno ste vrlo dobro upoznati s povezanošću osjetljivih grudi i menstrualnog ciklusa. To nejednako grudno tkivo čine benigne ciste pune tečnosti osjetljivije na hormonalne promjene.

7. Pijete previše kafe

Istraživanja su pokazala da izbjegavanje kofeina može smanjiti osjećaj bolnih grudi naročito kod žena s fibrocističnim grudnim tkivom. Ako su vam grudi pune kvržica i pijete tri šoljice kafe dnevno, pitajte ljekara da li bi trebalo da smanjite dozu.

Zadovoljna.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bubuljice i aspirin

RECEPT
DANA

Džem od jagoda

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.